Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2010. 17:42:32
IVO JOSIPOVIĆ

Hrvatska nije učinila dovoljno da se spriječi nasilje među mladima

Hrvatski predsjednik primio je danas roditelje okupljene u udrugu "Luka Ritz" i roditelje djece žrtava maloljetničkog nasilja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/ CROPIX)
Tom prigodom kazao je kako je nužno ojačati preventivu i napraviti zakonodavne izmjene kako bi se kroz ubrzanje kaznenih i prekršajnih postupaka te drukčiji tretman prema nasilnicima spriječilo takvo ponašanje.

Josipović je u svome Uredu primio roditelje preminulog Luke Ritza, Rena i Suzanu, majku pretučenog Filipa iz Sesveta, Sanju Šimičić, te majku preminulog Vilija iz Pule, Vlastu Šilipetar. Susretu je nazočila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, a zbog spriječenosti nije nazočio ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

"Riječ je bila o tome da Hrvatska nije učinila sve da se spriječi nasilje među mladima", kazao je Josipović nakon sastanka u svome Uredu. Neke od mjera su poduzete, javnost je senzibilizirana, no, naglasio je Josipović, postoji još puno toga što bi se moglo učiniti, prije svega na prevenciji nasilja.

"Razgovarali smo o mogućim aktivnostima i želji da se kroz senzibiliziranje javnosti, promjene u obrazovnom procesu, ali i kroz ubrzanje kaznenih i prekršajnih postupaka i promjene u tretmanu počinitelja postigne da oni takvo što ne ponove", rekao je Josipović.

Nužno je postići da hrvatsko društvo bude bez te "najgore vrste ponašanja", rekao je predsjednik i naglasio nužnost populariziranja "kulture nenasilja".

Upitan o zakonu koji je trenutačno u pripremi, Josipović je kazao kako "nije stvar samo u zakonu". Zakon je manje važan, manje je važno koliku će tko kaznu dobiti, bila ona deset ili dvanaest godina, kazao je.

"Puno je važnije da se brzo i efikasno postupi i pošalje jasna poruka da društvo ne želi nasilje i uništavanje mladih života i da se na tom temelju gradi politika prema slučajevima nasilja", istaknuo je. (hina/metro-portal)


27.04.2010. 17:42:32
http://metro-portal.hr/hrvatska-nije-ucinila-dovoljno-da-se-sprijeci-nasilje-medju-mladima/38794/