Metro-portal.hr

objavljeno 09.08.2018. 08:01:00
STVARNO?

Hrvatska nezakonito vraća izbjeglice u BiH i Srbiju

Njemački dnevnik taz (Tageszeitung) donosi reportažu o nasilnom vraćanju izbjeglica iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. U reportaži se govori o nasilju hrvatske policije

Nema ulaza!
Nema ulaza! (Arhiva)

„Samo u prvoj polovini 2018. UNHCR je zabilježio gotovo 2.000 slučajeva nasilnog povratka izbjeglica iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, tzv. Push-Backs", navodi se u članku. Ovdje se citira i voditelj UNHCR-ovog ureda u Zagrebu Jana Kapica koji kaže da se izbjeglice iz Hrvatske tjeraju natrag u BiH i Srbiju uz „djelomično izrazitu primjenu nasilja".

„Karta za Schengen"

Autor zaključuje da su postupci hrvatske policije povezani s nastojanjima Hrvatske da što prije uđe u Schengenski prostor. On citira i bavarskog ministra unutarnjih poslova Joachima Herrmanna koji je nedavno u jednom intervjuu zatražio posebnu misiju Frontexa za slovensko-hrvatsku granicu što je „jasna indicija za to da se Hrvatsku smatra nepouzdanom", tvrdi se u tekstu. Iz tih razloga, kako se nadalje tvrdi, Hrvatska „grubim postupcima" naspram izbjeglica želi dokazati da je u stanju preuzeti kontrolu vanjskih granica Europske unije i izboriti se za ulazak u Schengenski prostor. „I zato je za Hrvatsku posebno važno jugoistočnu liniju EU-a držati zatvorenom: to je njezina ulaznica u Schengenski prostor", kaže se u članku.

„Hrvati poput Mađara"

U reportaži se opisuje i stanje u Cazinskoj krajini gdje se okuplja većina izbjeglica koje preko Bosne i Hercegovine pokušavaju domoći Hrvatske tj. Slovenije i Schengenskog prostora. Autoru teksta je fotograf iz Velike Kladuše Amir Purić ispričao o brutalnosti hrvatske policije koja onima koji pokušavaju ilegalno prijeći granicu, „oduzima sve, pa čak i vreće za spavanje". „Hrvati su u međuvremenu postali isto tako oštri kao i Mađari", rekao je Purić. Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova je na upit taz-a opovrglo optužbe o brutalnosti. U odgovoru ministarstva stoji kako se hrvatski policajci poštuju „temeljna prava i dostojanstvo" izbjeglica ta da im se omoguće traženje zaštite u Hrvatskoj.

No u istom članku predstavnici Crvenog križa svjedoče o „dnevno desecima ozlijeđenih izbjeglica" koje su „očito pretukli hrvatski policajci". Isto tako se citiraju izvješća različitih NGO-a poput Are You Syrious (AYS) u kojima se govori o mnogim „push-back" postupcima i „nasilnom vraćanju izbjeglica" iz Hrvatske, pa i iz Slovenije u Bosnu i Hercegovinu. „Ljude se premlaćuje, mobiteli im se uništavaju, novac oduzima a vlada negira sve", kaže Tajana Tadić iz AYS-a.

Izbjeglice kao predizborna tema

U istom izdanju taz-a od utorka, Erich Rathfelder, dopisnik ovog lista za područje jugoistočne Europe, govori o odnosu na unutarnjopolitičkom stanju u BiH i odnosu prema izbjeglicama. I iznosi tvrdnju kako izbjeglice izbjegavaju područja s pretežito hrvatskim ili srpskim stanovništvom. „U međuvremenu se pročulo i do Afganistana i Pakistana da se srpska i hrvatska policija jako brutalno odnose prema izbjeglicama. I zato s pravom polaze od toga da su nepoželjni u hrvatskim i srpskim područjima dok im se u područjima s pretežito bošnjačkim  stanovništvom pomaže koliko god je to moguće", tvrdi autor. On također navodi kako u jeku predizborne kampanje političari srpskog i hrvatskog tabora nastoje izbjegličku problematiku iskoristiti za sakupljanje političkih bodova optužujući bošnjačku stranu za novonastale probleme.

Piše: Nenad Kreizer/DW
09.08.2018. 08:01:00
http://metro-portal.hr/hrvatska-nezakonito-vraca-izbjeglice-u-bih-i-srbiju/113671/