Metro-portal.hr

objavljeno 08.11.2010. 18:39:04
JADRANKA KOSOR

Hrvatska neće sudjelovati u projektu NE Belene

Hrvatska neće sudjelovati u projektu gradnje nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj, u koji je pozvana zajedno sa Srbijom, rekla je hrvatska premijerka

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (CROPIX)

Bugarska vlada pozvala je Hrvatsku i Srbiju da kao dioničari sudjeluju u projektu gradnje nuklearne elektrane Belene na Dunavu. Bugarski premijer Bojko Borisov uputio je službena pisma hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, s pozivom njihovim zemljama da s udjelima od jedan, jedan i pol ili dva posto sudjeluju u projektu NE Belene.

"Mi nećemo participirati u tom projektu", rekla je Kosor koja se na marginama summita u Bukureštu sastala i s bugarskim premijerom Borisovom. "Mi imamo svoju energetsku strategiju po kojoj se radi. Imamo i nekih energetskih projekata koje smo nedavno predstavili", objasnila je hrvatska premijerka koja kaže kako to neće utjecati na odnose s Bugarskom. "Nastavit ćemo dobre prijateljske odnose s Bugarskom kojoj zahvaljujem na čvrstoj potpori" hrvatskom približavanju Europskoj uniji.

Po riječima bugarskog premijera, "sudjelovanje Hrvatske i Srbije učinilo bi taj projekt pragmatičnijim jer bi, kada se nuklearka izgradi, tržište bilo zajamčeno". Po pisanju ruskih medija, Borisov je s Tadićem već razgovarao o tome projektu, te je njega i Kosor pozvao da na ponudu odgovore do 13. studenoga kad u Sofiju stiže ruski premijer Vladimir Putin na razgovore o energetici. NE Belene trebala bi graditi ruska državna tvrtka Atomstrojeksport, ali postoje problemi oko cijene.

Projekt gradnje NE Belene zamrznut je u jesen 2009. kada se prijašnji strateški investitor, njemačka kompanija RWE koja je trebala osigurati dvije milijarde eura u zamjenu za 49 posto vlasništva, povukla iz projekta.

Po preliminarnom ugovoru bugarske vlade i Atmostrojeksporta iz 2008. godine, gradnja elektrane trebala je stajati četiri milijarde eura, ali su troškovi u međuvremenu porasli. Bugarska i Rusija produljile su 30. rujna 2010. taj ugovor za šest mjeseci dok ne postignu konačan dogovor o cijeni. Bugarska vlada u međuvremenu traže europske partnere i investitore za nastavak projekta. (hina/metro-portal)

08.11.2010. 18:39:04
http://metro-portal.hr/hrvatska-nece-sudjelovati-u-projektu-ne-belene/50910/