Metro-portal.hr

objavljeno 21.07.2011. 17:44:00
ZORAN MILANOVIĆ

Hrvatska neće izdržati nova zaduživanja

Predsjednik SDP-a rekao je kako politika u kojem se zadužujemo za iznose u milijardama kuna kako bi pokrili tekuće troškove mora prestati

Fotografija vijesti

„Zaduživanje kojim se pokrivaju tekući troškovi je praksa koju naša zemlja više ne može izdržati i treba što prije prestati", rekao je danas predsjednik SDP-a Zoran Milanović, piše Hina.  

Upitan znači li to da SDP, preuzme li vlast na izborima, obećaje drugačiju politiku, odgovorio je kako može obećati politiku razumne javne potrošnje, politiku čuvanja temeljnih socijalnih prava te razvojnu politiku kroz otvaranje novih radnih mjesta.

Naglasio je da Hrvatska stagnira već dvije godine, da je "potpuno zacementirana", te da je u tom smislu nova emisija obveznica, dakle državnog duga koji s određenom kamatom na naplatu dolazi za nekoliko godina, samo još jedan teret za državu. "Hrvatska ga više ne može izdržati", poručio je.

Novinare je zanimalo i kako tumači mogućnost da se ugovor o pristupanju Hrvatske u EU potpiše uoči samih parlamentarnih izbora, s obzirom na nagađanja kako je premijerka Jadranka Kosor za jučerašnjeg posjeta Poljskoj dobila obećanja da će ugovor potpisati na prijelazu iz studenog u prosinac, te smatra li to zlouporabom "europskog pitanja" u predizborne svrhe.

Milanović je odgovorio kako je moguće očekivati da se ugovor može potpisati na europskom vijeću 9. prosinca, ali i naglasio da je SDP-u potpuno svejedno kada će se to točno dogoditi, jer su pregovori gotovi.

Upitan ne misli li da će građani taj čin honorirati kao još jedan uspjeh premijerke Kosor, Milanović je odgovorio kako u SDP-u o tome ne razmišljaju.

21.07.2011. 17:44:00
http://metro-portal.hr/hrvatska-nece-izdrzati-nova-zaduzivanja/61533/