Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2010. 23:40:00
FRATTINI ZA VJESNIK:

Hrvatska nagodinu potpisuje sporazum o pristupanju u EU

Ministar vanjskih poslova Italije ustvrdio je da je Hrvatska "posljednjih mjeseci učinila značajne korake" koji su je približili EU

Franco Frattini
Franco Frattini (Getty Images)

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao je u razgovoru za Vjesnik od utorka da očekuje kako će se sporazum o pristupanju između Hrvatske i Europske unije potpisati u prvoj polovici sljedeće godine, što znači da bi Hrvatska postala punopravnom članicom EU-a 2012. Frattini je rekao da je Hrvatska "posljednjih mjeseci učinila značajne korake, dosegavši tako cilj otvaranja svih pregovaračkih poglavlja i privremenog zatvaranja njih 22".

"Važno je podcrtati da je, u odnosu na prije godinu dana, ozračje bitno promijenjeno ... Sada je ozračje opuštenije i stoga će tempo pregovora bitno ovisiti o sposobnosti Hrvatske da nadvlada posljednje prepreke uoči potpisivanja ugovora o pristupanju u prvom polugodištu 2011., pod mađarskim predsjedanjem", rekao je Frattini za zagrebački dnevni list.

"Italija vas podupire u tom cilju, što znači da ćete postati punopravna članica u 2012.", rekao je talijanski šef diplomacije.

On je naglasio da su bilateralni odnosi između dviju zemalja "izvanredni". "Rekao bih da možda nikada u prošlosti nismo dostigli taj stupanj intenziteta", rekao je Frattini. Odgovarajući na pitanje jesu li Hrvatska i Italija riješile pitanje imovine esula, Frattini je ocijenio da je to "pitanje složeno, u mnogim segmentima i bolno zato što nas vraća užasima Drugog svjetskog rata". "Što se tiče imovine esula, želim naglasiti da se Italija u odnosu na Hrvatsku vodila određenim jasnim smjernicama. U prvom redu to pitanje nije postavljeno kao preduvjet za ulazak u Europu. Kao drugo, poštuju se potpisani međunarodni ugovori. Kao treće traži se isti tretman za hrvatske i strane državljane, dakle i talijanske, za slučajeve koji nisu uključeni u ugovorima", rekao je Frattini.

On je naglasio da "nedavna presuda hrvatskog Vrhovnog suda, priznajući jednakopravni tretman, predstavlja značajan korak". "U tom kontekstu, presuda mora sada naći svoju primjenu i u odnosu na sve Talijane koji su svojedobno predali zahtjev. Dakle ponovno preispitivanje njihovih zahtjeva u svjetlu novog principa. Smatram da sada postoje svi preduvjeti kako bi se problem riješio. Računam na to da ću s kolegom (Gordanom) Jandrokovićem naći zajednički put od tog cilja", rekao je Frattini. (hina/metro-portal)

13.09.2010. 23:40:00
http://metro-portal.hr/hrvatska-nagodinu-potpisuje-sporazum-o-pristupanju-u-eu/47901/