Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2008. 23:10:54

Hrvatska može u EU i bez Lisabona

Šefica austrijske diplomacije U. Plassnik tvrdi da je proširenje EU moguće i temeljem ugovora iz Nice

Ursula plassnik  smatra da je Hrvatska napravila veliki pomak u procesu približavanja EU
Ursula plassnik smatra da je Hrvatska napravila veliki pomak u procesu približavanja EU (AFP)

Hrvatska je napravila veliki pomak u pregovaračkom procesu s Europskom unijom i pred njom je da završi preostali dio, a proširenje Unije je moguće i temeljem važećeg ugovora iz Nice, rekla je u austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik reagirajući na irsko ‘ne’ Lisabonskom ugovoru.

- Hrvatska je sljedeći kandidat za pristup u Europsku uniju, napravila je veliki pomak u pregovaračkom procesu sa Europskom unijom - rekla je Plassnik u TV-emisiji OeRF-a odgovarajući na pitanja o funkcioniranju EU-a nakon što su Irci na referendumu odbili Lisabonski reformski ugovor što je ocijenila kao ‘opori’ udarac.

“Poštujemo odluku irskih birača, naravno da nam je žao zbog nje, ali ništa neće usporiti put Hrvatske u Europsku Uniju. Vjerujem da će EU pronaći model koji će Hrvatskoj omogućiti ulazak u Europsku Uniju.”
Gordan Jandroković
ministar vanjskih poslova RH
- Na temelju ugovora iz Nice je također moguće rješavati i temu daljnjeg proširenja Europske unije- rekla je Plassnik. Naglasila je kako će ‘za nas Austrijanci biti olakšavajuće i dobro ako naši hrvatski prijatelji što je moguće brže pozitivno zaključe pristupne pregovore i na tom putu važno je uložiti napore da završe i preostali dio. Zato pozivam hrvatske prijatelje da se ne obeshrabre i da ne misle da se poslije irskog referenduma prag proširenja povećao. To nije slučaj, ista pravila ispunjenja standarda vrijede i dalje što Hrvatska ali i druge države u regiji trebaju ostvariti’.

Šefica austrijske diplomacije kazala je da se proširenje pokazalo kao uspješna priča da je od njega Austrija jako profitirala ali također i Irska. Izrazila je uvjerenje da će Europska unija nakon irskog ‘ne’ problem riješiti.

- Osamnaest država EU ratificiralo je Lisabonski ugovor, pred ostalima je da to učine- rekla je Plassnik.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i šef Delegacije Europske komisije Vincent Degert ocijenili su u subotu da irsko odbijanje Lisabonskog ugovora ne može ugroziti ni značajno usporiti hrvatsko pristupanje EU-u, dok je predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering rekao da će irsko ‘ne’ zaustaviti daljnje širenje EU-a, ‘možda s izuzetkom Hrvatske’. (HINA) 

15.06.2008. 23:10:54
http://metro-portal.hr/hrvatska-moze-u-eu-i-bez-lisabona/8620/