Metro-portal.hr

objavljeno 17.03.2012. 09:11:00
TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Hrvatska korumpirana kao Crna Gora i Slovačka

Neslavno začelje, kao najkorumpiranije zemlje s ocjenom 1, dijele Somalija i Sjeverna Koreja, a neznatno su bolje prošli Burma, Afganistan i Uzbekistan

Hrvatska se opet nije iskazala
Hrvatska se opet nije iskazala (Arhiva)

Korupcija će ove godine koštati njemačko gospodarstvo 250 milijardi eura, no iako se radi o velikoj brojci ona je u padu, doznaje se u petak iz istraživanja njemačkog stručnjaka Friedricha Schneidera sa sveučilišta u Linzu.

Schneider se u svojoj procjeni oslanja na indeks percepcije korupcije nevladine udruge Transparency International (TI) koja od 1995. objavljuje izvješća o korupciji o zemljama diljem svijeta. Transparency International nakon sveobuhvatnih istraživanja državi dodjeljuje ocjenu između 0, što predstavlja potpunu korupciju, i 10 što predstavlja potpuno transparentno društvo bez korupcije.

Najbolje rangirana zemlja po indeksu percepcije korupcije 2011. je Novi Zeland s ocjenom 9,5, a slijede ga Danska, Finska, Švedska, Singapur, Norveška i Nizozemska, dok je Njemačka zauzela 14. mjesto.

Schneider preporučuje da se u borbi protiv korupcije ubrzaju kazneni postupci. Smatra da bi brže i oštrije kažnjavanje djelovalo poput mjera odvraćanja. Također predlaže da se tvrtkama, umiješanim u korupcijske slučajeve, zabrani sudjelovanje na javnim natječajima u razdoblju od pet godina.

Neslavno začelje, kao najkorumpiranije zemlje s ocjenom 1, dijele Somalija i Sjeverna Koreja, a neznatno su bolje prošli Burma, Afganistan i Uzbekistan. Hrvatska se našla na 66. mjestu s Crnom Gorom i Slovačkom. Od zemalja u regiji najbolje je plasirana Slovenija na 35. mjestu. Makedonija je na 69. mjestu, Srbija na 86., a BiH na 91. mjestu.

17.03.2012. 09:11:00
http://metro-portal.hr/hrvatska-korumpirana-kao-crna-gora-i-slovacka/69189/