Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2010. 11:51:20
NA PRAGU EU

Hrvatska je u samoj završnici pristupnih pregovora

Ipak, mora svladati još nekoliko prepreka, složili su se hrvatski predsjednik Ivo Josipović i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele

Stefan Fuele
Stefan Fuele (Cropix)

"Složili smo se kako reforme napreduju", rekao je Josipović nakon sastanka s Fuelom. "Javnost treba znati da trebamo dodatne napore u reformama pravosuđa, u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u vezi s tzv. topničkim dnevnicima, te u pregovorima o tržišnom natjecanju, za sve one grane gospodarstva koje ovise o državnim subvencijama", rekao je hrvatski predsjednik i dodao kako je uvjeren da hrvatska javnost ima povjerenje u napore koji se čine kako bi Hrvatska tijekom iduće godine u skladu s planovima dovršila pregovore i potpisala pristupni sporazum.

Fuele je rekao kako mu je drago što u Zagreb dolazi neposredno po objavljivanju izvješća o napretku "koje je bilo prilično pozitivno i nabrojalo preostale izazove". "Mnogo je napravljeno u zadnjih nekoliko godina, i s predsjednikom Josipovićem sam razgovarao o tome kako osigurati da nedavno izvješće o napretku bude i posljednje, kako bismo se dogodine koncentrirali na pristupni sporazum", rekao je.

Hrvatska je u završnoj fazi pregovora, rekao je i dodao kako "zadnjih stotinu metara još ima problema koje treba prebroditi prije nego što donesemo odluku o zaključenju pregovora". No, dodao je, "ne smijemo biti pod utjecajem tih preostalih prepreka nego je potrebno da vam kažemo 'sviđate nam se i želimo vas u Europskoj uniji'", rekao je europski povjerenik za proširenje. Štefan Fuele sastat će se u četvrtak i s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem. (hina/metro-portal)

25.11.2010. 11:51:20
http://metro-portal.hr/hrvatska-je-u-samoj-zavrsnici-pristupnih-pregovora/51743/