Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2013. 11:44:45
OSUĐENI

Hrvatska je izvršila agresiju na BiH, kaže Haaški sud

Šestorka iz Herceg Bosne dobila je ukupno 111 godina, uz izdvojeno suprotno mišljenje predsjednika sudskog vijeća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Bivši premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić, zapovjednici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednik vojne policije HVO Valentin Ćorić i predstojnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić terećeni su da su počinili zločine u okviru "udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom, s ciljem pripajanja teritorija države BiH Hrvatskoj".

Sudsko je vijeće presudilo u korist Tužiteljstva i odrezalo im zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 111 godina. Jadranko Prlić osuđen je na 25, Bruno Stojić na 20, Slobodan Praljak na 20, Milivoj Petković na 20, Valentin Ćorić na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora. 

Najvažnije u presudi je zapravo činjenica da je na ovaj način Hrvatska proglašena agresorom na Bosnu i Hercegovinu.

No, kako je ovo tek prvostupanjska presuda, može se očekivati da će se osuđenici potruditi da naprave istu stvar koju su uspjeli napraviti Gotovina i Markač, tj. pobiti presudu, pogotovo kad se uzme u obzir da se presudi protivio predsjednik Sudskog vijeća koji je priložio izdvojeno mišljenje.

29.05.2013. 11:44:45
http://metro-portal.hr/hrvatska-je-izvrsila-agresiju-na-bih-kaze-haaski-sud/78409/