Metro-portal.hr

objavljeno 22.02.2018. 10:31:00
STRAŠNO

Hrvatska je i dalje beznadežno korumpirana zemlja

Ako se želi napredovati na indeksu percepcije korupcije trebalo bi unaprijediti zakone o financiranju stranaka i sprečavanju sukoba interesa te osigurati njihovo dosljedno provođenje

Ispod stola, iza leđa i na sve moguće načine...
Ispod stola, iza leđa i na sve moguće načine... (Shutterstock)

Antikorupcijski stručnjaci ocijenili su nakon objave Indeksa percepcije korupcije Transparency Internationala, prema kojem je Hrvatska u 2017. zadržala rezultat kao i godinu ranije, da Hrvatska ipak nije potonula što se očekivalo s obzirom na odnos prema korupciji i činjenicu da se ništa nije radilo kako bi se borba protiv korupcije unaprijedila.

"Ocjena nije nimalo iznenađujuća i trebala bi biti shvaćena pozitivno jer Hrvatska ipak nije potonula što se očekivalo obzirom na odnos prema korupciji. Sjetimo se samo da je Hrvatska išla na prijevremene izbore 2016. jer je potpredsjednik Vlade bio u sukobu interesa, a ništa se nije radilo da se unaprijedi borba protiv korupcije", kazao je Hini stručnjak za borbu protiv korupcije Zorislav Antun Petrović.

Dodao je da je Hrvatska i dalje među boljim ponavljačima te da se posljednjim istraživanjem još jednom potvrdilo da je "dosad jedina prolazna ocjena iz 2015. bila puka slučajnost". 

"Ako se želi napredovati na indeksu percepcije korupcije trebalo bi unaprijediti zakone o financiranju stranaka i sprečavanju sukoba interesa te osigurati njihovo dosljedno provođenje. Ovako, bojim se da će ocjena samo padati u budućnosti", zaključio je Petrović.

Predsjednica udruge Transparency International Hrvatska Davorka Budimir smatra da je korupcija povezana s pohlepom, krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca.

"Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno.

Građanima je dosta toleriranja krađe i poticanja neodgovornosti te izazivanja kontroliranog kaosa u hrvatskom društvu. Dosta je zaustavljanja pojedinaca koji imaju integritet i poštenje i koji ne žele odustati od bolje budućnosti u Hrvatskoj", istaknula je Budimir.

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2017. Hrvatska je na 57. mjestu s 49 bodova i ima isti broj bodova kao i godinu ranije.

Međunarodna organizacija Transparency International izvijestila je da istraživanje ukazuje da usprkos pokušajima suzbijanja korupcije diljem svijeta većina zemalja presporo ostvaruje pomake u tim naporima.

Istaknuli su da je Hrvatska, koja je zadržala isti rezultat, suočena s neprekidnim nizom afera, koje proizlaze iz netransparentnog ugovaranja poslova, sumnjivih postupaka javne nabave i skrivene dodjele koncesija.

22.02.2018. 10:31:00
http://metro-portal.hr/hrvatska-je-i-dalje-beznadezno-korumpirana-zemlja/110474/