Metro-portal.hr

objavljeno 24.11.2009. 14:06:06
sindikat preporod:

Hrvatska je daleko od zemlje znanja

POGLEDAJTE VIDEO - Željko Stipić upozorava na nedopustivo smanjenje izdataka za obrazovanje

(Milivoj Keber/CROPIX/Infopunkt)

Sindikat zaposlenika u hrvatskome školstvu Preporod na današnjoj je konferenciji za novinare ocijenio kako je predloženim proračunom za 2010. godinu, u kojem je za znanost i obrazovanje predviđeno 11.653 milijarde kuna, Hrvatska još jedan korak dalje od projekta "Hrvatska zemlja znanja".

Predsjednik Preporoda Željko Stipić izjavio je kako se dok se imalo novaca najmanje izdvajalo za obrazovanje  te je dodao kako se sad kad je vrijeme za štednju najviše štedi upravo na znanju.

''Vladi Jadranke Kosor obrazovanje nije prioritet", izjavio je Stipić.

''To je pokazala ovim državnim proračunom. Opremanje škola računalima, didaktičkom opremom te opremanje školskih radionica iznosilo bi 26 milijuna kuna što je polovica iznosa potrebnog za adaptaciju zgrade Ustavnog suda", dodao je Stipić.

Stipić napominje da su uvjeti u školama jako loši, da smo dalje od dvosmjenske nastave ikada, a u jednosmjenskoj ćemo biti, i to ako bude sreće, tek 2024. godine.

Podsjetio je kako su prije nešto više od godinu dana za znanost i obrazovanje 2010. godine predviđeni troškovi od 13,7 milijarda kuna, no sada je postalo razvidno da će taj sektor dobiti 2,1 milijardu kuna manje.


24.11.2009. 14:06:06
http://metro-portal.hr/hrvatska-je-daleko-od-zemlje-znanja/27147/