Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2014. 15:14:36
KATASTROFA

Hrvatska i Ukrajina jedine ostaju u recesiji

Hrvatska jedina, uz krizom pogođenu Ukrajinu, ove godine ostaje u recesiji i to zbog slabog rasta kredita i investicija

Kriza se nastavlja
Kriza se nastavlja (Arhiva)

EBRD je snizio svoje gospodarske procjene za Hrvatsku, te sada očekuje da će hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti 0,5 posto.

Još u siječnju EBRD je očekivao gospodarski rast u Hrvatskoj od 1 posto. Iduće godine i Hrvatska će ostvariti rast BDP-a, i to od 0,5 posto, stoji u Regionalnim ekonomskim procjenama EBRD-a, objavljenima na godišnjoj skupštini dioničara, koja se danas i sutra održava u Varšavi.

Hrvatsko gospodarstvo nastavlja se suočavati s dugotrajnim problemima konkurentnosti, velikim javnim sektorom i poteškoćama u poslovnom okruženju, kaže se u najnovijim bančinim procjenama.

Rast kredita je minimalan, a razina nenaplativih zajmova premašila je 15 posto ukupno izdanih zajmova, navode u EBRD-u.

Napominju i da je u siječnju Hrvatska ušla u EU proceduru prekomjernog deficita, zbog dugotrajnog proračunskog deficita iznad 3 posto BDP-a i rastućeg javnog duga, koji je sada blizu 60 posto BDP-a.

'U nedostatku drugih poticaja rastu, hrvatski BDP bi mogao još jednu godinu pasti, i to za otprilike 0,5 posto, no očekuje se njegov oporavak u 2015. temeljem poboljšanog vanjskog okruženja i apsorpcije nekih EU strukturalnih i kohezijskih fondova', stoji u regionalnim ekonomskim procjenama EBRD-a.

14.05.2014. 15:14:36
http://metro-portal.hr/hrvatska-i-ukrajina-jedine-ostaju-u-recesiji/84983/