Metro-portal.hr

objavljeno 23.12.2009. 20:11:25
PITANJE JE SAD

Hrvatska i Slovenija povezane s međunarodnim švercom plina?

U pet godina zabilježeno je oko 148 milijardi kubičnih metara plina manje nego što je zaista ušlo u Italiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srećko Niketić/CROPIX)

U Italiji je aktualizirana afera u kojoj je utajeno oko 20 milijardi eura trošarina, a vezano za nju spominju se i dvije nama jako važne zemlje - Slovenija i Hrvatska.

L'Espresso piše kako nije poznato je li sav novac ukraden ili je nestao negdje u evidenciji. Sve je započelo kad se otkrilo da podatci o plinu uvezenom u Italiju ne odgovaraju podatcima o prodaji krajnjim potrošačima. Inače, još prije tri godine na Siciliji je utvrđeno kako niti jedan od osam mjerača na plinovodu Transmed nije radio u skladu sa zakonom. Očitavalo se manje plina nego što ga je ulazilo i to je vjerojatno bilo tako još od 1997. Istražitelji iz Milana još ne znaju tko tu pije, a tko plaća. Samo je poznato da je u pet godina zabilježeno 148 milijardi prostornih metara plina manje nego je ušlo u Italiju i to po mjerilima koja su obračunavala manje.

Naravno, opravdanja koja su za to iznesena temelje se na pretpostavci da je došlo do knjigovodstvene pogreške. No, kakve veze s time imaju Slovenija i Hrvatska? Pa, dvije se zemlje spominju u kontekstu optužbe za međunarodni šverc. Kako stoji u optužnici, više od milijarde prostornih metara plina nije niti prodano Italiji nego je istočeno u slovenskom Geoplinu čime je utajeno čak 182 milijuna eura poreza.

Hrvatska pak u čitavu zavrzlamu ulazi na sljedeći način- po talijanskom zakonu zabranjeno je crpljenje plina iz jadranskog podmorja pa bi zato dvije talijanske platforme morale biti u stanju mirovanja. No, navodno je s njih, preko hrvatskih platformi Ivana i Marika u Italiju ušlo 11 milijardi prostornih metara zemnog plina, koji su prikazani kao talijanski. Na taj je način država oštećena za trošarinu od oko 1,142 milijarde eura.

Ono što također nije poznato je odakle je plin crpljen - je li u pitanju hrvatska strana? Je li plin zatim prodan Talijanima? Je li ta količina proknjižena i je li plaćen hrvatski porez na nju?

23.12.2009. 20:11:25
http://metro-portal.hr/hrvatska-i-slovenija-povezane-s-medjunarodnim-svercom-plina/29266/