Metro-portal.hr

objavljeno 03.04.2008. 22:48:45

Hrvatska članica NATO-a od 2009.

Pozivnica znači početak pregovora koji će završiti potpisivanjem protokola o pristupanju

Bush vjeruje da će Hrvatska i Albanija biti ‘sjajne članice’
Bush vjeruje da će Hrvatska i Albanija biti ‘sjajne članice’ (AFP)

Hrvatska je jučer na summitu NATO-a u Bukureštu dobila pozivnicu za članstvo u tom vojno-političkom savezu.
Pozivnica ne znači i automatsko stupanje u članstvo, nego je zapravo poziv za početak pregovora a zatim slijedi potpisivanje protokola o pristupanju Savezu. Očekuje se da će Hrvatska punopravnom članicom mogla postati tijekom 2009.  

“Danas NATO ponovno piše povijest uvodeći jugoistočnu Europu u euroatlantske strukture.”
Ivo Sanader
premijer RH 

- Vođe NATO-a danas su pozvali dvije nove države da započnu pristupne razgovore sa Savezom. Zadovoljstvo mi je, kao i svima vama, što danas mogu izraziti dobrodošlicu predsjednicima i premijerima Albanije i Hrvatske na ovaj poseban sastanak Sjevernoatlantskog saveza. Zemlje koje nam se pridružuju s pravom se mogu ponositi postignutim. Ispunile su NATO-ove zahtjeve - istaknuo je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer. Obje su zemlje pokazale sposobnost i volju da daju snažne doprinose NATO-u, naglasio je američki predsjednik George W. Bush, dodajući da su Albanija i Hrvatska spremne za odgovornost koju donosi NATO i ‘bit će sjajne članice ovoga saveza’.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader obećali su kako će  Hrvatska biti odgovorna članica Saveza, koja će u skladu s mogućnostima djelovati na ispunjavanju njegovih ciljeva.  (METRO)

03.04.2008. 22:48:45
http://metro-portal.hr/hrvatska-clanica-nato-a-od-2009/5369/