Metro-portal.hr

objavljeno 15.08.2012. 11:46:05

Hrvatska cijena prirode

Ekološka svijest javnosti i naročito državne vlasti presporo se razvija u odnosu na pritisak kapitala koji prirodne resurse doživljava prvenstveno kao još jednu dobru priliku za stjecanje profita

Znamo li sačuvati svoju prirodu?
Znamo li sačuvati svoju prirodu? (Arhiva)

Nedavni slučaj turističkog uznemiravanja sredozemne medvjedice na jednom hrvatskom otoku, zabilježen video-kamerom, potaknuo je kratkotrajnu medijsku raspravu o štetnom utjecaju širenja komercijalne eksploatacije prirode u Hrvatskoj. Nažalost, pokazalo se da je ovom prilikom zanimljivija bila atraktivna snimka rijetke životinjske vrste među ljudima, negoli meritum kroničnog i sve ozbiljnijeg, a pritom veoma složenog problema odnosa prema prirodi.

Bilo da je riječ o direktnom ugrožavanju životinja i biljaka u njihovim staništima, ili onečišćenju vodotokova te izvora, nebrizi oko mora i jezera, prekomjernom crpljenju mineralnog i drvnog blaga, ili zagađenju atmosfere, dakle, gotovo uvijek na stvari biva profit ove ili one industrije, u rasponu od turističke i špediterske do energetičke i poljoprivredne. Može se pritom činiti da se u Hrvatskoj, uslijed općeg kraha industrijske proizvodnje, smanjuje i broj ugrožavatelja prirode, no činjenica je da ujedno sve izrazitije raste i nebriga spram javnih dobara i resursa, u privatne svrhe.

Žrtvovana ministrica

Ekspertizu je naručila ministrica, naime, ali se ista nipošto nije svidjela ostatku vlade niti predstavnicima kreditora - Europske banke za obnovu i razvoj. Taj primjer bjelodano je pokazao u kojoj relaciji stoji održivi pristup resursima kao što su vode i tlo, i država koja tome pretpostavlja interes tržišta. Holy je prema općem sudu žrtvovana upravo stoga da bi razni, u biti komercijalni, projekti bili lakše predstavljeni kao nužnost po cjelokupnu javnost.Najavljeni zahvati u području energetike izazvali su tako proteklih mjeseci značajne potrese u vrhu hrvatske izvršne vlasti, upravo zbog odnosa države i privatnog kapitala spram prirode. Kao što je poznato, zbog neravnopravnog je odmjeravanja snaga iz vlade istisnuta ministrica zaštite prirode i okoliša Mirela Holy: kap koja je prelila čašu bila je negativna studija o utjecaju na okoliš predviđene hidroelektrane Ombla pokraj Dubrovnika (naslovna slika).

Neuravnoteženi razvoj zemlje

"Hrvatska je netom podlegla trendu konzumerizma, a malo tko pokazuje odgovornost i brigu za uravnoteženje razvoja zemlje bremenite ekonomskim i drugim teškoćama. Prostor za napredak u tom smjeru je istodobno jako velik; primjerice, neiskorištene su prilike za niz projekata u području ekološke poljoprivredne proizvodnje i tzv. integrirane poljoprivrede, s manje agrokemikalija. Nadalje, zanemarene su mogućnosti energetike s obnovljivim izvorima, premda je svakako realan problem to što Hrvatska baš u energetici i poljoprivredi bilježi prevelik deficit", rekla nam je Mirela Holy.U kratkom razgovoru za Deutsche Welle, bivša je ministrica istaknula da Hrvatsku prvenstveno pogađa ono što se već dešava u čitavom globaliziranom svijetu, s ljudima transformiranim u potrošače, uz rastući pritisak na prirodne resurse. Ona je mišljenja da smo u novom tisućljeću dobili ponešto racionalniji pristup ukupnoj problematici, s tehnologijama i znanošću koje pokazuju viši stupanj ekološke svijesti, no to zasad i dalje nedostatno ublažava pritisak.

Alarmantno prolijevanje vode

No upravo se podatak da Hrvatska uvozi više od polovine energije koju troši često zloupotrebljava, i to već i u razvojnim planovima. Budući da okretanje ekološkim, održivim izvorima jamči manji profit, oni su razmjerno zanemareni u odnosu na fosilna goriva ili slične nečiste energente. Drugi veliki problem na kojeg ukazuje Holy, pristup je pitanju vode, o kojoj se obično zna i ponavlja samo to da je Hrvatska ima u, komparativno, zavidno velikim količinama.

"Ali, uglavnom je nepoznanica da se, generalno kao zajednica, prema tom bogatstvu ponašamo alarmantno rastrošno i nebrižno, jer nam je voda naoko - besplatna, odnosno jeftina, dok smo istodobno na europskom dnu po rasipanju u nekvalitetnoj vodovodnoj mreži, s prosječno 40 posto gubitka. Na kanalizaciju je priključeno 44 posto stanovništva, a od toga opet samo 40 posto i na neki pročišćivač. Svijest o tome je izuzetno bitna, ako želimo vodu uzeti u obzir kao strateški resurs i javno dobro", zaključuje naša sugovornica.

Hidroenergetika se pritom stalno iznova nameće kao dominantni, žarišni problem današnje ekološke prakse u Hrvatskoj, kojim su u najvećoj mjeri zaokupljeni i nevladini aktivisti. Uz borbu za dobrobit životinja, održanje šuma ili more po kojem tankerski promet neće jednim političkim ukazom narasti za više puta, oni su silom prilika u posljednje vrijeme naročito posvećeni obrani prirodnih vodotokova, površinskih i podzemnih, od nadiruće eksploatacije u režiji moćnih bjelosvjetskih "developera" i njihovih hrvatskih zagovornika.

Zastarjelo gospodarenje prirodnim resursima

"Mnogo su važniji krupni zahvati poput hidroelektrana, s ogromnim utjecajem na okoliš. U javnosti, inače, postoji vrlo iskrivljena slika njih, kao 'zelene' i jeftine energije. U stvarnosti, one stvaraju ogromne gospodarske štete, npr. sušenja šuma i polja. A pitanje okoliša nije samo pitanje etike ili biološke raznolikosti, već je ključ gospodarstva. Mi katastrofalno gospodarimo vodom, dakle, već i svojim zastarjelim viđenjem rijeka", zaključio je Šafarek.Goran Šafarek, biolog i aktivist iz udruge Baobab, jedan je od nekolicine naših poznatijih, a znanstveno etabliranih entuzijasta, koji se suočava s otporom države spram nastojanja zaštitara prirode i živog svijeta. Bio je veoma angažiran i u slučaju projekta štetne regulacije ušća Mure u Dravu, pa mu razvikani primjer uznemiravanja sredozemne medvjedice, koji spominjemo kao atrakciju s naslovnica domaćeg tiska, zacijelo djeluje smiješnim ili, u najmanju ruku, minornim.

Piše: Igor Lasić / DW
15.08.2012. 11:46:05
http://metro-portal.hr/hrvatska-cijena-prirode/73295/