Metro-portal.hr

objavljeno 17.12.2009. 19:57:59
PUT DO EU

Hrvatska će u ponedjeljak zatvoriti još dva poglavlja

Zatvorit će se poglavlja Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga te Socijalna politika i zapošljavanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Zemlje članice Europske unije dale su u četvrtak suglasnost na zatvaranje dvaju poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom, koja će nakon Međuvladine konferencije o pristupanju u ponedjeljak u Bruxellesu imati više od polovice zatvorenih pregovoračkih poglavlja, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER), koji čine veleposlanici zemalja članica, dali su u četvrtak zeleno svjetlo za zatvaranje poglavlja Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga te Socijalna politika i zapošljavanje.

Hrvatska će ovu godinu zaključiti s 28 otvorenih poglavlja od kojih će 17 biti zatvoreno, a pristupne pregovore s Europskom unijom trebala bi završiti u prvoj polovici sljedeće godine.

Preostalo je još zatvoriti 16 poglavlja, od kojih pet još nisu ni otvorena. Za sljedeću godinu preostalo je otvoriti pregovore u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, čije je otvaranje vezano uz suradnju s Haškim sudom, odnosno dostavu topničkih dnevnika, te Tržišno natjecanje, koje je povezano s pitanjem državnih potpora brodogradnji.

Slovenija još uvijek blokira

Hrvatska već dulje vrijeme ima tri tehnički spremna poglavlja za otvaranje - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo, koja još nisu otvorena jer nedostaje suglasnost Slovenije.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar početkom ovoga mjeseca je najavio da do pristupne konferencije u ponedjeljak, 21. prosinca neće biti dovoljno vremena kako bi se pravodobno obavili svi potrebni postupci na vladi i parlamentu. Žbogar je rekao da nadležna ministarstva slovenske vlade proučavaju ta poglavlja "sa sadržajnog aspekta" i da traže rješenja za probleme, ali o kakvim se primjedbama radi nije rečeno.

Bruxelleski tjednik "European Voice" u četvrtak je na naslovnoj stranici objavio članak pod naslovom "Slovenija pronalazi nove načine za blokiranje Hrvatske na putu prema EU-u".

"Slovenija je blokirala hrvatske pregovore s EU-om u najvećem dijelu 2009. godine zbog neriješenog graničnog prijepora i tek je u listopadu dopustila nastavak pregovora nakon što su se dvije zemlje dogovorile da prijepor prepuste međunarodnoj arbitraži. Ali, unatoč dogovoru da bilateralna pitanja ne bi trebala odgađati hrvatski put prema EU-u, Slovenija ponovno opstruira pregovore o članstvu", piše European Voice.

European Voice također navodi da ostale zemlje članice, uključujući predsjedateljicu Švedsku, nisu uspjele dobiti objašnjenje od slovenskih vlasti zašto ne daju suglasnost za otvaranje tih triju poglavlja. (hina/metro-portal)

17.12.2009. 19:57:59
http://metro-portal.hr/hrvatska-ce-u-ponedjeljak-zatvoriti-jos-dva-poglavlja/28814/