Metro-portal.hr

objavljeno 04.04.2009. 13:40:01
čestitamo!

Hrvatima zlato na sajmu inovacija u Ženevi

Inovacija "Infraredesign" autorice dr. Ivane Žiljak dobila zlato na Međunarodnom sajmu inovacija u Ženevi

Inovacija "Infraredesign" autorice dr. Ivane Žiljak te suradnika Vilka Žiljka, Klaudia Papa i Jane Žiljak Vujić sa zagrebačkog Fakulteta za grafički dizajn dobila je zlatnu medalju s posebnom pohvalom Ocjenivačkog suda na 37. Međunarodnom salonu izuma, novih tehnologija i proizvoda koji sutra završava u Ženevi, priopćila je danas Udruga inovatora Hrvatske.

Mlada autorica Ivana Žiljak svojom inovacijom nudi originalno rješenje za zaštitu velikog broja proizvoda protiv falsifikatora i kradljivaca robnih marki, primjerice pri tiskanju novca i dokumenata, zaštiti ambalaže lijekova, zaštiti jakih tekstilnih robnih marki, odnosno svega što se dobiva redovnim tiskarskim tehnikama

Međunarodni Salon inovacija, novih tehnologija i proizvoda najznačajnija je svjetska izložba inovacija u svijetu. Održava se pod pokroviteljstvom švicarske vlade, državnih vijeća Švicarske i Ženevskog kantona te Upravnog vijeća Grada Ženeve.

Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture iz Zagreba te Savez udruga inovatora Istarske županije iz Pule organizatori su ovogodišnjeg 15. po redu sudjelovanja hrvatskih inovatora na toj izuzetno kvalitetnoj izložbi.

Očekuje sa da će ovogodišnju izložbu do nedjelje navečer posjetiti više od 60.000 posjetitelja. Izložba se održava na 7 tisuća četvornih metara, a predstavljeno je više od 750 izuma, novih tehnologija iz 45 država sa svih kontinenata.

Ovogodišnje inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud koji je činilo 82 vrhunskih stručnjaka iz 15 država, među kojima je bio i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske dr. Stjepan Car, predsjednik uprave Končara - instituta za elektrotehniku.

Udruga inovatora Hrvatske predstavila je 15 izuma. Najvažniji kriterij kod odabira bio je da su inovacije komercijalizirane ili imaju tržišnu budućnost.

Hrvatski inovatori nastupili su pod pokroviteljstvom i uz potporu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Hrvatske gospodarske komore, gospodarskih subjekata i drugih.

Jučer je na izložbenom prostoru održana prigodna svečanost u povodu Dana hrvatskih inovatora kojoj su prisustvovali veleposlanik RH Jakša Muljačić iz Berna i veleposlanica Mirjana Mladineo, šefica misije RH pri Organizaciji Ujedinjenih naroda u Ženevi.

04.04.2009. 13:40:01
http://metro-portal.hr/hrvatima-zlato-na-sajmu-inovacija-u-zenevi/16254/