Metro-portal.hr

objavljeno 12.12.2020. 18:56:00
AJOJ

Hrvatima pali prihodi 10 posto u koroni

Eurostat objavio podatke - prihodi zaposlenih u Hrvatskoj zbog korone pali 10 posto, a nije baš da će nam biti bolje, barem tako kažu

Sve manje se ima...
Sve manje se ima... (Arhiva)

Podaci koje su ovih dana objavili eurostatističari pokazuju da su upravo zaposleni u Hrvatskoj najveće žrtve koronakrize.

Naime, prema procjenama Eurostata, dohoci zaposlenih u Hrvatskoj u ovoj su godini čak 10,6 posto manji nego u prošloj godini, što Hrvatsku svrstava na neslavno prvo mjesto ljestvice EU po padu dohodaka u EU.

Taj podatak u našem slučaju više nego dvostruko nadmašuje prosjek EU, u kojoj su se dohoci zaposlenih u ovoj godini smanjili, također prema procjenama Eurostata, 4,8 posto. 

Glavne razloge smanjenja dohodaka eurostatističari vide u znatnom povećanju bolovanja koje je donijela pandemija koronavirusa. Također, upozoravaju da su mnoge tvrtke stavile ključ u bravu ili rade skraćeno, kao i da su tijekom lockdowna gospodarstva prestala s radom. Posljedica toga su i otpuštanja, kao i neprodužavanje ugovora o radu na određeno vrijeme, ali i skraćeno radno vrijeme i izostanak sezonskog zapošljavanja. Sve u svemu, manje odrađenih radnih sati, a time i manja primanja zaposlenih. 

U analizi Eurostata ocjenjuje se i da su najveće žrtve koronakrize mladi i radnici s ugovorima na određeno vrijeme, kao i samozaposleni. Također, kaže se da je koronakriza na tržištu rada teže pogodila žene nego muškarce. 

Koronakriza je najteže pogodila uslužne djelatnosti, što znači da su veći udarac pretrpjele zemlje koje se oslanjaju na usluge, posebno na turizam i ugostiteljstvo, te zaposleni u tim sektorima. Hrvatska svakako spada u tu kategoriju, budući da uvelike ovisi o turizmu i pratećim djelatnostima.

12.12.2020. 18:56:00
http://metro-portal.hr/hrvatima-pali-prihodi-10-posto-u-koroni/129186/