Metro-portal.hr

objavljeno 28.06.2018. 11:29:00
NIJE PAMETNO

Hrvati vole uzimati lijekove bez konzultacija s liječnikom

Rezultati istraživanja o navikama i stavovima Hrvata o samoliječenju pokazali su da su od svih tegoba gripa i prehlada bolesti od kojih najčešće obolijevamo

Ma što znaju ti doktori...
Ma što znaju ti doktori... (Arhiva)

Većina Hrvata ne zna što je samoliječenje, ali više od polovice, točnije 58 posto njih, uzima lijekove bez prethodnog savjetovanja sa stručnom osobom i tada koriste uglavnom bezreceptne lijekove, pokazalo je istraživanje koje su tijekom svibnja proveli agencija Hendal i Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda.

Istraživanje o navikama i stavovima Hrvata o samoliječenju pokazalo je i da je trećina Hrvata sklona bolestima, te da im je pri kupovini bezreceptnih lijekova ključna preporuka ljekarnika, priopćili su u srijedu iz Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda.

Nakon što im je pojašnjen pojam samoliječenja, kao metoda liječenja blažih bolesti uzimanjem lijekova bez recepta, te spremnost pojedinca da bude odgovoran za vlastito zdravlje, očuva ga i brine o njemu, trećina ispitanika je procijenila da mu je sklona.

Rezultati istraživanja o navikama i stavovima Hrvata o samoliječenju pokazali su da su od svih tegoba gripa i prehlada bolesti od kojih najčešće obolijevamo. Slijede glavobolje, bolovi u mišićima, alergije i grlobolja.

Međutim, istraživanje je pokazalo i da građani ne razlikuju lakše od težih zdravstvenih tegoba. Iako ih se pitalo s kojim lakšim tegobama se najčešće susreću, četvrtina ispitanika navela je teže oblike tegoba ili neku vrstu kronične bolesti. Lakše tegobe, jednu ili više njih, navelo je 69 posto ispitanih građana.

Kod kupnje bezreceptnih lijekova Hrvati se uglavnom vode preporukom. Njih čak 28 posto se oslanja na savjet ljekarnika, dok 19 posto kupuje po preporuci liječnika. Kada je riječ o povjerenju u zdravstvene savjete, 83 posto ispitanika ima potpuno povjerenje u liječnike opće prakse, a savjet ljekarnika uvažava 68 posto ispitanika.

28.06.2018. 11:29:00
http://metro-portal.hr/hrvati-vole-uzimati-lijekove-bez-konzultacija-s-lijecnikom/112961/