Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2008. 00:59:26

Hrvati vole kafiće

Više od polovice građana Hrvatske uopće nema naviku odlaska u restorane

Fotografija vijesti

Hrvatski građani svoje slobodno vrijeme najčešće provode s prijateljima i obitelji, i to najviše u kafićima, dok ih više od polovice nikad ne odlazi u restorane, pokazalo je istraživanje GfK instituta.

Dok je sjedenje u kafićima rasprostranjena navika za gotovo 50 posto građana, od kojih 17 posto to smatra svakodnevnim ritualom, a 32 posto rutinom barem jedanput tjedno, svega pet posto građana jedanput tjedno posjećuje restorane.

Više od polovice ispitanika nikada ne odlazi u restorane, u čemu se posebno ističu stanovnici Slavonije i Like. U restorane češće odlaze građani viših primanja, u dobi od 25 do 44 godine, te oni u većim, urbanim sredinama.

Istraživanje o načinu provođenja slobodnog vremena pokazalo je da tjedno kafiće češće posjećuju muškarci (61 posto) te da po dobi prednjače mladi od 18 do 24 godine (87 posto), a slijede oni od 25 do 34 godine (66 posto).

Učestalost posjeta kafićima opada s godinama. Osobe s višim prihodima češće posjećuju kafiće od ostalih.

Razlike su očite i u regionalnoj podjeli. Tjedno u kafiće najviše idu Istrani/Primorci (69 posto), Dalmatinci (64 posto) i građani Zagreba i okolice (53 posto). Najmanji posjet zabilježen je u sjevernoj Hrvatskoj, gdje tjedno u kafić ide 38 posto ispitanih, te u Slavoniji i Lici, na Kordunu i Banovini oko 35 posto.

U klubove ili diskoteke skoro nikada ne odlazi tri četvrtine građana, pri čemu su očekivano najčešći posjetitelji - mlađi ljudi.

Samo 15 posto mladih od 18 do 24 godine nikada ne odlazi na takva mjesta, dok se u dobnoj skupini od 25 do 34 godine taj postotak već penje na 43 posto. I ovdje vrijedi pravilo da osobe s većim primanjima češće izlaze. Klubovi ili diskoteke najčešće se posjećuju u Zagrebu i Dalmaciji.

Rezultati pokazuju i da redoviti pušači znatno češće na tjednoj razini posjećuju kafiće, dok u navikama posjećivanja restorana i klubova nema značajnih razlika između pušača i nepušača.
Također se pokazalo da više od tri četvrtine ispitanika u kafićima tijekom dana naručuje kavu, dok navečer preferiraju sokove i pivo, a u restoranima sokove i vino.   (HINA)

14.05.2008. 00:59:26
http://metro-portal.hr/hrvati-vole-kafice/7168/