Metro-portal.hr

objavljeno 27.10.2012. 18:00:00
DA KRIZA, KRIZETINA!

Hrvati treći najpesimističniji narod na svijetu

Gori pesimisti od Hrvata su samo Korejanci i Mađari, dva naroda koji su na vrhu liste samoubojstava

Kriza trese Hrvatsku
Kriza trese Hrvatsku (Arhiva)

Najnovije Nielsenove istraživanje pesimizma u svijetu lansiralo je Hrvate na treće mjesto u svijetu po tmurnom pogledu na budućnost. Ispred nas su na listi samo dvije nacije poznate po najvećem broju samoubojstava, Korejanci i Mađari.

Čak su i Grci optimističniji od nas, a njima se standard srozao na trećinu onoga od prije samo nekoliko godina. 

Najmanje pesimistični su, vjerovali ili ne, oni koji rade za dolar dnevno, stanovnici Indonezije, Indije i Tajlanda, a tek iza njih ide europska i svjetska velesila po blagostanju stanovništva, Norveška.

Nielsen je istraživanje proveo na gotovo 30 tisuća ljudi putem interneta, predstavljajući populaciju od gotovo milijardu potrošača iz 58 svjetskih zemalja. Balans između pesimizma i optimizma postavljen je kao indeks 100, a mi imamo mizeran 41 bod.

U istraživanju je čak 78 posto ispitanika iz Hrvatske reklo da je promijenilo potrošačke navike, dok svaki drugi kaže da troši manje na telefoniranje i odjeću, uz to tražeći jeftinije proizvode.

Hrvate najviše brine sigurnost posla i rast cijena režija, a nisu spokojni ni zbog sumanutog rasta cijena hrane. Zato je ekonomija postala glavna briga svakog petog Hrvata, a kriza riječ koja se najviše koristi u svakodnevnoj komunikaciji.

27.10.2012. 18:00:00
http://metro-portal.hr/hrvati-treci-najpesimisticniji-narod-na-svijetu/74557/