Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2016. 16:39:00
STRAŠNO

Hrvati su financijski gotovo - nepismeni

Hrvatski građani, posebno mladi do 19 godina, u financijskoj pismenosti zaslužuju otprilike ocjenu dovoljan, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu

Financijski smo i koma i nepismeni
Financijski smo i koma i nepismeni (Arhiva)

Financijska pismenost Hrvata je na vrlo nezavidnoj razini, štoviše, toliko je jadna da su joj stručnjaci dodijelili bijednu nategnutu dvojkicu ..

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da se u Hrvatskoj dugo nije radilo na financijskoj pismenosti i da je krajnje vrijeme za to, s obzirom na trendove u kreditiranju stanovništva, ali i stanje u državi s obzirom na prezaduženost i veliki javni dug.

Govoreći o sektoru kućanstava koji se kreditno brzo zaduživao u godinama prije krize pa oko 30 posto stanovnika ima neki oblik kredita, Vujčić je kazao da to sve povećava ranjivost i izloženost financijskim rizicima.

'Rizici zaduživanja i ranjivost stanovništva povećavala se do 2008. godine, jer se tada više kreditno zaduživalo, a nakon krize primjetno je da se stanovništvo počinje razboritije ponašati i razduživati', istaknuo je Vujčić

Spomenuo je i analizu o ranjivosti stanovnika na financijske šokove pogotovo tečajne i kamatne, pri čemu se pokazalo da ranjivost stanovništva potječe najviše od promjena u zaposlenosti, a dosta je straha i od promjene tečaja, dok ga kamatne promjene manje uzrujavaju.

Spomenuo je i nedavno istraživanje HNB-a o financijskoj pismenosti mladih koje je pokazalo da je ona najniža kod onih do 19 godina.

'HNB ne može puno učiniti za poboljšanje takve situacije, ali čini sve što može pa je tako lani ugostio više od 1.000 učenika i studenata radi njihova financijskog obrazovanja i opismenjavanja, a ove godine bit će ih i više', kazao je.

Vujčić kao i drugi sudionici okruglog stola smatra da je najbolji izlaz i rješenje obrazovanje i to od osnovne škole.

28.04.2016. 16:39:00
http://metro-portal.hr/hrvati-su-financijski-gotovo-nepismeni/97837/