Metro-portal.hr

objavljeno 04.08.2012. 09:47:49
REALNOST

Hrvati su europski rekorderi u pesimizmu

Najveći pesimisti u regiji su Hrvati i Srbi, a gotovo svi Hrvati misle kako je već i sad njihovo gospodarstvo na koljenima

Hrvati misle da su u banani
Hrvati misle da su u banani (Shutterstock)

Građani Europe ostaju pesimisti kad je riječ o gospodarstvu - i u njihovim zemljama, u Europi i na čitavom svijetu. Dapače, 60% Europljana je uvjereno kako "ono najgore" tek dolazi. Barem u tom pesimizmu, zemlje jugoistoka Europe su već u Europskoj uniji - jer tek tamo je rašireno mišljenje kako je već loše, ali kako će biti još gore.

Tako među onima koji ekonomsku situaciju u svojoj zemlji smatraju lošom ima najviše Hrvata, čak 94 posto. Tek nešto bolje mišljenje vlada u Srbiji (89%) i Crnoj Gori (86%). Sve te zemlje su daleko iznad europskog prosjeka pesimista prema vlastitim gospodarstvima gdje ih je 70 posto.

Građani Hrvatske su vodeći u regiji i po postotku onih koji su uvjereni da im je kvaliteta života lošiji od prosjeka u EU. Kako je utvrđeno u posljednjem istraživanju Eurobarometra, nakon Hrvata dolaze Srbi, Makedonci i Crnogorci.

Najveća briga - nezaposlenost

Kada je riječ o konkretnim gospodarskim problemima, čitava Europa je složna, što je najveći izazov: nezaposlenost. To misle i građani 27 zemalja Europske, baš kao i šest zemalja kandidata. Nezaposlenost je doista izuzetno složen problem jer novih radnih mjesta neće biti ako nema gospodarskog rasta. A gospodarski rast - i to tek slabašan, se može očekivati tek u godinama koje slijede.

"Izazov gospodarskog rasta je prisutan i u EU i na Zapadnom Balkanu. Zato Europska komisija ima vrlo slične preporuke i za zemlje članice i za zemlje kandidate ili potencijalne kandidate i svode se na dva ekonomska kriterija: makroekonomsku stabilnost i strukturalne reforme", kaže Peter Polajnar iz Povjerenstva za proširenje Europske komisije.

"Ovo nije život"

I u Bruxellesu su svjesni kako su upravo zemlje koje su se najviše približile Europskoj uniji, ujedno i najviše pogođene gospodarskom krizom. Tu je prije svega Hrvatska, ali i Srbija je teško pogođena iz tog razloga. Isto tako, i popis ostalih briga je sličan i u Europi i u toj regiji: nakon nezaposlenosti odmah slijedi i opća ekonomska situacija kao i rast cijena. Tek nakon toga slijede brige oko zdravstvene zaštite, poreskog sustava i terorizma.

Prema istraživanju europskog javnog mnijenja iz prve polovice ove godine se može vidjeti i kako su građani Srbije lideri u regiji po broju onih koji su nezadovoljni životom koji vode - čak 63 posto. Tu su "rame uz rame" s Portugalcima (66%) i Grcima, gdje je 68% upitanih nezadovoljno životom kakvog trenutno vode.

Piše: Marina Maksimović/DW
04.08.2012. 09:47:49
http://metro-portal.hr/hrvati-su-europski-rekorderi-u-pesimizmu/73068/