Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2010. 18:30:00
KAKO MRŠAVIMO?

Hrvati pola života na dijetama

Na upit imate li trenutno idealnu težinu čak 82,3 posto posto Hrvata izjasnilo se negativno

Hrvati pola života na dijetama
Hrvati pola života na dijetama (Shutterstock)

Istraživanje "Kako mršave Hrvati?" pokazalo je da je osam od deset Hrvata barem jedanput bilo na dijeti, a od njih je čak 31 posto na dijeti bilo više od deset puta, iz čega se da zaključiti da su Hrvati radi postizanja željene težine u stanju provesti pola života na dijeti.

Istraživanje je proveo portal ordinacija hr. tijekom kolovoza i rujna, u njemu je sudjelovalo 700 ispitanika, od čega 15 posto muškog i 85 posto ženskog spola. Najzastupljenija je bila dobna skupina ispitanika od 20 do 29 godina, a 14 posto ispitanika mlađih je od 19 godina. Najmanje ispitanika je iz dobne skupine starije od 60 godina. U velikom su postotku (31 posto) te dijete dugoročnije, a u trajanju više od mjesec dana ili koliko god je potrebno da bi se postigla željena težina. Zabrinjavajući je postotak od čak 21 posto Hrvata donekle ili ozbiljno narušilo svoje zdravlje dijetama, dok 26 posto ispitanika nije sigurno u taj podatak, što sugerira da su se najvjerojatnije podvrgavali i rigoroznijim dijetama.

Na upit imate li trenutno idealnu težinu, čak 82,3 posto posto Hrvata negativno se izjasnilo, a samo 12 posto na ovo je pitanje odgovorilo potvrdno, upozorava istraživanje. Svojim ukupnim fizičkim izgledom zadovoljno je ili izrazito zadovoljno tek 27 posto ispitanika, a nezadovoljstvo ili izrazito nezadovoljstvo iskazalo je 44 posto ispitanika. Nezadovoljno ili izrazito nezadovoljno svojom tjelesnom težinom je čak 62,2 posto, a zadovoljno ili izrazito zadovoljno tek 15 posto ispitanika.

Podaci pokazuju da je zadovoljstvo tjelesnom težinom značajno i snažno povezano sa zadovoljstvom fizičkim izgledom. Dakle, što je osoba zadovoljnija tjelesnom težinom, bit će i zadovoljnija ukupnim fizičkim izgledom i obrnuto. Postoji povezanost između dobi i zadovoljstva tjelesnom težinom, koja ide u smjeru da se s godinama smanjuje zadovoljstvo težinom što je u skladu s očekivanjima, pokazuje istraživanje.

Na upit imate li trenutno idealnu težinu, čak 82,3 posto posto Hrvata negativno se izjasnilo, a samo 12 posto na ovo je pitanje odgovorilo potvrdno.

Ohrabruje podatak kako se veliki postotak Hrvata (53 posto) okreće tjelovježbi kao metodi postizanja željene tjelesne težine, ali nažalost u velikom postotku i izgladnjivanju i konzumacija preparata za mršavljenje. Najmanji je postotak onih koji se za savjet o postizanju željene tjelesne težine obraćaju nutricionistima.

Među ostalim ponuđenim odgovorima ispitanici su mogli odabrati akupunkturu (2,7 posto), dijete (29,6 posto), izgladnjivanje (21,2 posto), redovito vaganje (35,5 posto), internetske kalkulatore (9.7 posto), konzumaciju preparata za mršavljenje (25 posto). Ukupno 136 ispitanika navelo je i neke dodatne, vlastite, načine postizanja željene tjelesne težine, a kao najzanimljivije navodimo korištenje laksativa, bavljenje fizičkim radom, operacijski zahvate, prepolovljeni obroci i slično.

Najveći broj ispitanika informacije o načinima i režimima dijetalne prehrane pronalazi na internetu (71,1 posto). Mnogi Hrvati sami osmišljavaju režim prehrane, a tek mali broj njih obraća se liječnicima ili trenerima za savjet, pokazuje, među ostalim, istraživanje portala ordinacija.hr. (hina/metro-portal)

01.10.2010. 18:30:00
http://metro-portal.hr/hrvati-pola-zivota-na-dijetama/49073/