Metro-portal.hr

objavljeno 06.10.2010. 15:02:00
TRANSPLANTACIJE

Hrvati po porastu broja donora organa vodeća zemlja u Europi

Do sada su transplantirana ukupno 264 organa, a ostvaren je rekordan broj transplantacija srca i jetre

Bubreg
Bubreg (Shutterstock)

Hrvatska ove godine bilježi rekordno povećanje broja darivatelja organa od čak 52 posto, a zbog takvog novog zamaha transplantacijske medicine, Hrvati se mogu s ponosom pohvaliti da su po porastu broja donora organa postali vodeća zemlja u Europi, stoji u današnjem priopćenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Do 1. listopada ove godine realiziran je rekordan broj od 95 darivatelja organa, a broj transplantacija porastao je za 38,8 posto u usporedbi s prošlom godinom. Novi zamah transplantacijske medicine u nas svjedoči o tome da se i Hrvati mogu s ponosom pohvaliti.

Do sada su transplantirana ukupno 264 organa, a ostvaren je rekordan broj transplantacija srca (26) i jetre (76). Time su liste čekanja na presađivanje smanjene za 12,79 posto.

Zbog ovako dobrih rezultata Hrvatska je stekla status lidera u regiji, a hrvatski "organizacijski model" postaje primjer koji nastoje slijediti i druge zemlje Jugoistočne Europe, ističe se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Sve su to, ocjenjuju u Ministarstvu, odlični uspjesi pred obilježavanje ovogodišnjeg Europskog dana darivanja organa koje će se održati 16. listopada 2010. godine.

Na taj će se dan svi oni koji podupiru ideju darivanja organa okupiti na zagrebačkom Bundeku na bogatom programu obilježavanja ovog značajnog datuma, uz natjecateljske sportske aktivnosti, humanitarni koncert i druga zabavna događanja.(hina/metro-portal)

06.10.2010. 15:02:00
http://metro-portal.hr/hrvati-po-porastu-broja-donora-organa-vodeca-zemlja-u-europi/49315/