Metro-portal.hr

objavljeno 30.11.2010. 17:20:00
POPIJAČ UMIRUJE:

Hrvati ove zime neće ostati bez plina

Hrvatska godišne pravi minus od najmanje 800 milijuna kuna jer uvozi plin za tri, a prodaje ga za dvije kune

Đuro Popijač i Jadranka Kosor
Đuro Popijač i Jadranka Kosor (Damjan Tadić/CROPIX)

Ove zime neće biti nikakvih problema u opskrbi Hrvatske plinom, a o eventualnim promjenama cijene plina hrvatska javnost bit će na vrijeme obaviještena, izjavio je danas ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač. Ministar Popijač odbacio je spekulacije nekih medija da bi ove godine moglo biti problema s opskrbom plinom jer se Vlada ne uspjeva dogovoriti s MOL-om o mogućem izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine.

Odnos MOL-a i Vlade riješit ćemo na obostrano zadovoljstvo, nastavljamo razgovore jer trebamo dogovoriti još neke detalje, rekao je Popijač nakon okruglog stola o stranim ulaganjima. Prema Prvom dodatku Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade i MOl-a, hrvatska država bi do 1. prosinca, dakle do sutra, trebala preuzeti tvrtku Prirodni plin od Ine. Popijač nije htio konkretno odgovoriti na novinarski upit o eventualnom poskupljenju plina napomenuvši da će javnost o cijeni plina biti informirana "kada za to bude vrijeme".

Kada se Vlada odluči na bilo koji korak hrvatska javnost će o tome biti informirana, kazao je Popijač dodavši kako cijena plina nema veze s pregovorima o mogućem preuzimanju tvrtke Prirodni plin. Svjesni smo da do 2014. - 2015. godine cijenu plina trebamo uskladiti sa zakonima koji funkcioniraju na europskim tržištima, samo je pitanje dinamike u kojem ćemo roku i na koji način to dostizati, rekao je Popijač. Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić procijenio je pak da će vjerojatno doći do malog poskupljenja plina jer će se dio gubitaka u plinskom poslovanju prebaciti na potrošače.

Problem je što Hrvatska uvozi oko milijardu kubika plina koji se kupuje po tri kune, a na domaćem tržištu prodaje po dvije kune, tako da se godišnje stvori 800 milijuna kuna do milijardu kuna gubitka, kaže Jurčić. Što se tiče izdvajanja plinskog poslovanja, Jurčić smatra kako se ništa bitno neće promijeniti. Hrvatskim građanima bit će osiguran plin dok će se Vlada i Ina, odnosno MOL, usput dogovarati, a je li vlasnik Prirodnog plina d.o.o. Ina ili Vlada manje je važno. (hina/metro-portal)

30.11.2010. 17:20:00
http://metro-portal.hr/hrvati-ove-zime-nece-ostati-bez-plina/51990/