Metro-portal.hr

objavljeno 16.01.2010. 00:44:10
THE ECONOMIST:

Hrvati najbogatiji na zapadnom Balkanu, ali i jadni

Čuveni britanski časopis u potankoj analizi o postizbornoj klimi u Hrvatskoj zaključuje samo ovo - džaba vam pare

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
"Hrvati su najbogatiji narod na zapadnom Balkanu i njihova bi se zemlja uskoro mogla priključiti EU, dok će ostali dugo na to čekati", rečenica je kojom The Economist započinje opširni članak u kojem se iznosi analiza postizbornog stanja u Hrvatskoj. "Ipak, doimaju se jadnima", stoji u nastavku.

U nastavku se piše o korupciji i neimaštini u kojoj Hrvati žive te se zaključuje kako "nije ni čudo" da su na predsjedničkim izborima izabrali kandidata koji se ranije nije bavio visokom politikom. Također se navodi kako je Josipović "uništio" Milana Bandića u predsjedničkoj utrci.

The Economist nadalje analizira kako će treći hrvatski predsjednik morati blisko surađivati s HDZ-ovom Jadrankom Kosor, nasljednicom Ive Sanadera, za kojeg list pak podsjeća da je dao ostavku na mjesto premijera misleći da će moći vladati iz sjene. No te mu je snove ubrzo prekinula Kosor, koja je - spominje list - bar zasad uspjela riješiti neka otvorena pitanja sa Slovenijom, kao što je započela i borbu protiv korupcije. Na kraju se spominje i neslavni Sanaderov pokušaj povratka u politiku, pa se navodi kako ga je na to potakla ljubomora na Kosoričin uspjeh.

Svi ti događaji su, analizira autor članka, pomogli Josipoviću i Kosorici, a stvorili su i pozitivniju atmosferu u Hrvatskoj.

16.01.2010. 00:44:10
http://metro-portal.hr/hrvati-najbogatiji-na-zapadnom-balkanu-ali-i-jadni/30790/