Metro-portal.hr

objavljeno 08.11.2019. 18:01:00
EHHH...

Hrvati među najnezadovoljnijim građanima EU

S prosječnom općom ocjenom kvalitete života od samo 6,3 u 2018. godini, Hrvati su zadovoljniji jedino od Bugara

Mi idemo desno...
Mi idemo desno... (Arhiva)

Stalno se žalimo da smo pri dnu svih relevantnih ljestvica u EU, no u jednoj smo na samom vrhu - Hrvati spadaju među najnezadovoljnije građane Europske unije, pokazuje novo istraživanje Eurostata.

Naime, s prosječnom općom ocjenom kvalitete života od samo 6,3 u 2018. godini, Hrvati su zadovoljniji jedino od Bugara, koji su kvaliteti života dali prosječnu ocjenu 5,4. Ovdje valja naglasiti kako se ocjene kvalitete života kreću u rasponu od nule, koja označava potpuno nezadovoljstvo, pa do 10, što je ocjena za potpuno zadovoljstvo.

Inače, prosječna ocjena kvalitete života građana EU u 2018. godini je iznosila 7,3, što znači da kvalitetu svog života Hrvati ocjenjuju slabije od prosjeka Unije, pokazuju podaci Eurostata.

I dok je zadovoljstvo kvalitetom života u Bugarskoj lani u odnosu na 2013. godinu, kada je ocijenjeno s 4,8 poraslo, zadovoljstvo životom u Hrvatskoj u istom je razdoblju stagniralo, odnosno prosječna ocjena ostala je ista, 6,3. Trend stagnacije ocjenom životnih prilika u EU u istom razdoblju ima još samo Belgija, čiji su građani, međutim, zadovoljniji načinom života od Hrvata, budući da kvalitetu života ocjenjuju sa 7,6, što je iznad prosjeka EU.

Financije, osobni odnosi...

Glavni razlog nezadovoljstva Hrvata, čini se, onaj je financijski. Naime, kako pokazuje istraživanje, vlastitu financijsku situaciju Hrvati ocjenjuju prosječnom ocjenom 5,2, što je također jedna od najnižih ocjena u EU. Manje zadovoljni svojom financijskom situacijom od nas u EU su samo Litvanci i Bugari, dok je prosječna ocjena dubinom džepa na razini EU 6,5. 

Hrvati su pri dnu Unijine ljestvice i po ocjeni osobnih odnosa, odnosno kvalitete odnosa s drugim ljudima. Istraživanje Eurostata pokazuje da je prosječna ocjena osobnih odnosa koju daju ispitanici u Hrvatskoj lani bila 7,5, što je ispod prosjeka Unije, u kojoj je ta ocjena 7,9. Osobnim su odnosima manje od Hrvata zadovoljni samo Grci i Bugari. 

Na Unijinoj ljestvici zadovoljstva životom na prvom su mjestu Finci, koji kvalitetu svog života ocjenjuju prosječnom ocjenom 8,1. Po optimizmu slijede Austrijanci, koji su kvalitetu vlastitog života lani ocijenili prosječnom ocjenom 8,0. 

Slovenci i inače spadaju među zadovoljnije građane EU. Naime, ukupnu kvalitetu života naši su zapadni susjedi ocijenili sa 7,3, što je na razini Unijina prosjeka. Blizu prosjeka EU Slovenci su i po ocjeni financijskog stanja, koje su ocijenili sa 6,3, pokazuje istraživanje Eurostata.

08.11.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/hrvati-medju-najnezadovoljnijim-gradjanima-eu/121812/