Metro-portal.hr

objavljeno 03.02.2010. 11:03:24
ISTRAŽIVANJE

Hrvate ne privlače zimske rasprodaje

Građani su nezadovoljni popustima, a dio ih ne može procijeniti sniženu ponudu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Istraživanje koje je provela agencija Hendal i portal Ja Trgovac u siječnju pokazalo je da su nakon suzdržane blagdanske kupovine potrošači odlučili zaobići i sezonske rasprodaje.

Tako je samo jedna četvrtina građana izjavila da su kupovali na rasprodajama i to najviše Slavonci te prema dobnoj skupini mladi od 15 do 35 godina.

Također, više su kupovali građani s višim prihodima kućanstva, kao i oni s većim brojem članova kućanstva (četiri i više).

U najvećoj se mjeri kupovala odjeća, koju je navelo 83 posto građana. Slijedi obuća 29 posto te darovi, tehnika i prehrana s manje od 5 posto.

Građani su u većoj mjeri nezadovoljni popustima (35 posto), a u manjoj mjeri zadovoljni (30 posto), dok vrlo visok udio građana izjavljuje kako zbog nedostatka iskustva i informacija ne može procijeniti ponudu i popuste na rasprodajama.

Među građanima vlada povoljnije mišljenje o sezonskim sniženjima u inozemstvu nego o onima u Hrvatskoj. Tako čak 64 posto građana smatra da su sezonska sniženja u inozemstvu povoljnija, a u takvom stavu prednjače mladi (15-35).

No, unatoč pozitivnom stavu spram sezonskih sniženja u inozemstvu većina ispitanih ipak se nije odlučila krenuti na put zbog šopinga.

Istraživanje je provedeno tijekom siječnja 2010. na nacionalno reprezentativnom uzorku od 402 građana. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 11:03:24
http://metro-portal.hr/hrvate-ne-privlace-zimske-rasprodaje/32068/