Metro-portal.hr

objavljeno 17.10.2010. 22:45:00
KLJUČNI VITAMINI

Hrana za zdrave oči

Osim mrkve u kojoj ima vitamina A, za zdravlje naših očiju i dobar vid važne su i neke druge namirnice

Hrana za zdrave oči
Hrana za zdrave oči (Shutterstock)

Za zdravlje očiju općenito je važna zdrava i raznolika prehrana. Kad je riječ o zdravoj hrani za oči, prvo na što pomislimo je vitamin A i mrkva. No, ovog zbilja korisnog vitamina za naš vid ima i u drugoj hrani. Nalazi se u životinjskim proizvodima koji sadrže vitamin A (kao što su maslac ili jetra) i u biljnim proizvodima koji sadrže karoten kojeg tijelo pretvara u vitamin A - prije svega su to prirodne namirnice žute ili narančaste boje, ili pak one zelene boje.

>> Što je zbilja štetno za vaše oči?

Još jedan vitamin je važan za zdravlje očiju, a to je vitamin C koji pomaže u liječenju očiju i odgađa pojavu mrena. Trebali biste ga uzimati više pogotovo ako pušite, pijete alkohol ili imate dijabetes jer su u tom slučaju razine vitamina C u organizmu smanjene. Hrana bogata vitaminom C uključuje agrume, bobičasto voće, tropsko voće, krumpir i zeleno lisnato povrće.

Neki minerali također pospješuju zdravlje očiju, kao što su selen (ima ga u brazilskim orasima, kvascu i morskoj hrani) ili cink (u orašastim plodovima i pšenici). Naime, selen pomaže tijelu da apsorbira važan vitamin E, a cink pomaže u absorpciji vitamina A. Za zdravlje očiju također su izvrsne omega-3 masne kiseline kojih najviše ima u plavoj ribi.

17.10.2010. 22:45:00
http://metro-portal.hr/hrana-za-zdrave-oci/49882/