Metro-portal.hr

objavljeno 30.01.2014. 16:27:00
SAVJETI

Hrana za prije i poslije treninga

Možda i najosjetljiviji izbor su grickalice koje se jedu prije i poslije treninga, koje moraju osigurati dovoljno snage, a uz minimum kalorija

Kako tijelu dati sve što mu treba
Kako tijelu dati sve što mu treba (Shutterstock)

Hrana je vrlo važan element vježbanja, pa su se nutricionisti i stručnjaci za vježbanje potrudili napraviti popis namirnica koje je dobro jesti prije i poslije treninga. Ti mali obroci moraju biti hranjivi i zadovoljiti potrebe vašeg tijela, bez pretjeranog unosa kalorija.

Naime, prosječna žena treba pojesti od 100 do 200 kalorija, muškarci nešto više, no što je to što će osigurati našem tijelu sve potrebne nutrijente.

Voće i jogurt je uvijek sjajan izbor, jer će ananas, naranče ili kivi napuniti naše tijelo vitaminom C koji je potreban vezivnom tkivu i zglobovima. Dva sata prije treninga pojedite laganu voćnu salatu s jogurtom, a kad se vratite kući možete takvoj salati dodati i malo orašastih plodova.

Obična, neugledna salata zapravo je odličan obrok, a posebno ako je napravite od svježeg povrća koje će pomoći izgradnju mišića i ojačati kosti. Kako bi dodali neophodan kalcij, na grašak, pun magnezija, pospite malo parmezana i obrok je tu.

Juha od rajčice još je jedno jelo koje će vam biti od velike pomoći, jer je odličan izvor vlakana, vitamina A i C te kalija. Kalij ćete inače pronaći kao glavni sastojak većine sportskih napitaka jer uspješno održava ravnotežu tekućine u tijelu i štiti od grčeva.

Ako ste pak pristalice jednostavnijih obroka, idealan izbor je jaje - 72 kalorije, 1.6 grama zasićenih masti, vitamini A i B12 i lutein dat će sve ono što treba vašem tijelu kod povećanih fizičkih napora.

Napomena za kraj - prije treninga nemojte unositi više od 15 grama masti jer se sporo probavljaju, ali nemojte ih ni potpuno izbaciti, jer će esencijalne masti podići i održati razinu testosterona koji je ključan za izgradnju vaših mišića. Najbolji izbor - jaja, tunjevina i piletina.

30.01.2014. 16:27:00
http://metro-portal.hr/hrana-za-prije-i-poslije-treninga/82987/