Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2012. 09:52:00
EGZOTIKA

Hrana za koju nikada ne biste pomislili da je odlična za roštilj

Postoji puno hrane za koju nikada ne biste pomislili da se može termički obrađivati, a kamoli roštiljati, a da pritom bude barem jednako ukusna kao i ona svježa. Dopustite da vas razuvjerimo

Odbacite predrasude i sigurno ćete biti ugodno iznenađeni
Odbacite predrasude i sigurno ćete biti ugodno iznenađeni (Jaymi Heimbuch/Flickr)

Roštilj je jedan od najčešćih i najpopularnijih načina na koji pripremamo hranu za vrijeme paklenih ljetnih vrućina, sjedeći u debelom hladu i ispijajući hladno pivo dok različite vrste mesa lagano cvrče na vatrici. Ipak, roštilj nije rezerviran isključivo za meso, ribo i tek poneko povrće. Postoji puno hrane za koju nikada ne biste pomislili da se može termički obrađivati, a kamoli roštiljati, a da pritom bude barem jednako ukusna kao i ona svježa. Dopustite da vas razuvjerimo.

Grilani avokado sa zapečenim češnjakom

Avokado i jela koja se rade od njega uglavnom su još uvijek slabo poznata ljudima u našim krajevima, pa čak i onima koji se vrlo aktivno bave amaterskim kuhanjem. Ipak, grilanje avokada nekoliko minuta na srednje jakoj vatri dat će mu novi, suptilni i profinjeni dimljeni „touch". Obogatite okus dodajući propirjani ili zapečeni režanj češnjaka, sigurni smo da ćete se ugodno iznenaditi ovim egzotičnim okusom.

Bruschetti s grilanom kruškom i medom

Želite pojesti sladak i ukusan jutarnji obrok, ali ne možete više smisliti kruh s margarinom i marmeladom? Evo jednog neobičnog, ali vrlo ukusnog rješenja. Bruschetti s bilo kojim grilanim voćem su odlična ideja, a mi vam posebno preporučujemo krušku. Jedino na što trebate paziti jest da je ne pržite predugo i pokušajte biti umjereni s medom. Vjerujte nam, nakon što probate ovo to neće biti nimalo lak zadatak.

Grilane jagode sa sladoledom od vanilije

Kao i kod prethodnog jela, i ovdje možete slobodno pustiti vašoj mašti na volju. Želite li običnim svježim jagodama udahnuti novi život, nabodite ih na drveni štapić i pecite kao ražnjić. Alternativno, možete ih propirjati u mješavini smeđeg šećera i balsamica, nakon čega ih poslužite sa sladoledom od vanilije. Na kraju, uvijek ih možete i jesti direktno s roštilja. Bilo kako bilo, kad ih probate, neće vam ni u jednom slučaju biti žao.

Grilana naranča sa svježim kozjim sirom

Ovo je jelo originalno osmišljeno kao savršen dodatak jednom francuskom Chardonnayu iz 2008. godine, ali se toliko svidjelo kušačima da je nastavilo „živjeti" i izvan izložbe za koje je osmišljeno. Zapecite vaše omiljeno voće (preporučujemo naranču), namažite šnitu kruha sa svježim kozjim sirom, stavite komad voća i sve prelijte domaćim medom. Naravno, ukoliko imate nekakvo bijelo vino blagih citrusnih i cvjetnih nota, slobodno ga pijuckajte dok uživate u ovoj poslastici.

Grilane šljive s glazurom od đumbira i balsamica

Dosadio vam je sladoled, ali želite začiniti svoje grilano voće nekakvim slatkim umakom? Probajte slatki umak od đumbira i balsamica. Pomiješajte pola decilitra balsamica, smeđeg šećera, dvije čajne žličice mljevenog đumbira i jednu žličicu maslinovog ulja, dodajte malo vode i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta da se svi sastojci dobro izmješaju. Nakon toga, prelijte šljive koje ste prethodno izrezali na polovice i grilali i poslužite ohlađeno.

28.07.2012. 09:52:00
http://metro-portal.hr/hrana-za-koju-nikada-ne-biste-pomislili-da-je-odlicna-za-rostilj/62849/