Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2013. 13:11:00
SAVJETI

Hrana za borbu protiv stresa

Kako se hranite ima velike veze s količinama stresa koje morate podnijeti, stoga evo pet namirnica koje će vam pomoći da ga se riješite

Dobar komad govedine iz juhe spašava od stresa
Dobar komad govedine iz juhe spašava od stresa (Arhiva)

Tko danas nije pod stresom? Vjerojatno je broj takvih ljudi mali, pa se nadamo da će ovi savjeti pomoći većini naših čitatelja da prebrode stres i izbjegnu negativne posljedice ovog tihog ubojice po zdravlje. 

Dobar dio stresa možemo riješiti i prehranom, jer postoje namirnice čiji će nam sastojci pomoći u borbi. Krenimo s mesom, pa na prvo mjesto možemo postaviti puretinu, koja sadrži triptofan, aminokiselinu koja u našem mozgu pomaže u lučenju serotonina, hormona sreće, što će nam definitivno smanjiti stres.

Dobra je i govedina sa svojim udjelima cinka i B vitamina, no treba odmah naglasiti da se biraju manje masni komadi zbog sadržaja zasićenih, nezdravih masti. Možete je pripremiti kao juhu, a i narezati na tanke komade, lagano ispeći i servirati uz salatu pa pustiti da njeni sastojci odrade svoj posao.

Od povrća preporučujemo slatki krumpir koji će vam dati ugljihodrata u dovoljnim količinama, no vlakna će vas zadržati sitim puno dulje od, primjerice, pomfrita ili pekarskih proizvoda. Najvažnije je to što nam neće naglo srušiti razine šećera u krvi kao ostala hrana bogata ugljikohidratima.

Što se tiče voća, tu je poznata superhrana - slasne borovnice. One su prirodni antioksidans, uz pravo bogatstvo vitamina C, a uz sadržaj vlakana i sposobnost reguliranja razina šećera u krvi, pravi su lijek za stres. 

20.10.2013. 13:11:00
http://metro-portal.hr/hrana-za-borbu-protiv-stresa/81154/