Metro-portal.hr

objavljeno 13.11.2019. 13:02:00
EHH

Hrana vas može deprimirati

Ovo nije prva studija koja je otkrila da konzumiranjem više voća i povrća možemo umanjiti rizik od depresije

Depresija dolazi i zbog hrane...
Depresija dolazi i zbog hrane... (Arhiva)

Ako mislite dsa hrana nema veze s vama, razmislite još jednom - upravo je utvrđeno da na pojavu depresije uvelike utječu prehrambene navike osobe.

Nije novost da nutritivno siromašna prehrana škodi tijelu, no sada se pokazalo da ima i veliki negativan utjecajna psihu. Rezultati istraživanja su pokazali da žene i muškarci koji jedu premalo voća i povrća imaju veći rizik da obole od depresije. Rizik se dodatno povećava kod muškaraca koji u organizam unose previše masnoća, a premalo omega-3 masnih kiselina.

Ovo nije prva studija koja je otkrila da konzumiranjem više voća i povrća možemo umanjiti rizik od depresije, no i dalje ostaje nerazjašnjena točna veza između depresije i prehrambenih namirnica. Znanstvenici vjeruju kako razni spojevi koji se nalaze u voću i povrću igraju ulogu u zaštiti mentalnog zdravlja.

Također, primjećuju kako hranjivi sastojci - posebno određeni vitamini i minerali - koji se nalaze u povrću i voću, snižavaju koncentraciju C-reaktivnog proteina u plazmi (CRP), biomarkera za upale koja je povezana s depresijom.

Razni minerali i vitamini (npr. magnezij, cink, selen) prisutni u voću i povrću mogu smanjiti koncentraciju C-reaktivnog proteina u plazmi.

"Povećan unos omega-3 masnih kiselina može utjecati na stanične membrane središnjeg živčanog sustava i sastav fosfolipida, što može promijeniti strukturu i funkciju  proteina te utjecati na neurotransmisiju serotonina i dopamina", stoji u zaključku studije.

Na depresiju, osim prehrane utječu i drugi čimbenici poput društvenog faktora (pokazalo se da su imigrantice bile depresivnije od žena rođenih u Kanadi, gdje je provedena studija) te zdravstvenog stanja - kronični bolovi i bolest značajan su faktor kada govorimo o riziku za razvoj  depresije. 

Želite li poboljšati raspoloženje i umanjiti rizik za razvoj depresije u svoju svakodnevicu uvedite tjelovježbu jer potiče lučenje hormona sreće oksiticina i endorfina te jača imunitete čime prevenira bolesti. 

13.11.2019. 13:02:00
http://metro-portal.hr/hrana-vas-moze-deprimirati/121896/