Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2012. 22:43:35
ZDRAVLJE NA TANJURU

Hrana s nevjerojatnim ljekovitim svojstvima

Voće i povrće ne samo da nas održava zdravima, već nam pomaže da se brže oporavimo od ozljeda i bolesti

Cjelovite namirnice, pogotovo ako su iz organskog uzgoja bez upotrebe pesticida i umjetnog gnojiva, vrlo su važan dio naše prehrane jer pomažu tijelu da funkcionira savršeno. Iako na svijetu postoje stotine vrsta voća i povrća, samo neke sorte pomažu u liječenju raznih zdravstvenih tegoba, od karcinoma do srčanih bolesti.

Kivi - Sadrži duplo više vitamina C od naranče, ima više cjelovitih vlakana od jabuke, te je bogatiji kalijem od banana. Unikatna kombinacija vitamina i minerala u kiviju štiti organizam od srčanih bolesti, moždanog udara, raka i problema s dišnim sustavom. Kivi bez ikakvih nuspojava razrjeđuje krv i sprječava spontano nastajanje krvnih ugrušaka, pospješuje cirkulaciju, snižava tlak i reducira "loši" LDL kolesterol. Korisni enzimi aktiviraju se čim zarežete kivi, stoga zapamtite da ga pojedete odmah nakon što ga presječete.    

U kineskoj medicini kivi služi za ubrzavanje zacjeljivanja rana i ozljeda.

Trešnje - Malo kalorija, a velika hranjiva vrijednost. Polifenol kvercetin i elagična kiselina iz trešanja znanstveno dokazano sprječavaju rast tumora, a mogu i potaknuti stanice raka da napadaju same sebe. Pigment antocijanin smanjuje razinu mokraćne kiseline u tijelu i tako sprječava nastanak gihta, a neki znanstvenici vjeruju da štiti i od raka debelog crijeva. Trešnje imaju protuupalna i antibakterijska svojstva, te ublažavaju bol.

U kineskoj medicini trešnje se upotrebljavaju kao sredstvo protiv gihta, artritisa, reme i anemije.

Grah - Čudotvorna namirnica bogata je cjelovitim vlaknima, bjelančevinama i antioksidansima te može sniziti kolesterol i krvni šećer, regulirati proizvodnju inzulina, poboljšati probavu i štiti od raka. Studija sveučilišta Harvard pokazala je da žene koje dva puta tjedno jedu grah imaju 24 posto manju šansu da obole od raka dojke. Grah je bogat triptofanom koji pomaže u regulaciji apetita i sna, folnom kiselinom koja štiti srce, a sadrži i značajne količine kalija, magnezija te vitamina B1, B2 i K.

U kineskoj medicini grah se koristi za liječenje alkoholizma, otrovanja hranom, visokog krvnog tlaka, dijareje, laringitisa, bubrežnog kamenca, reume i brojnih drugih tegoba.

Potočarka - Kaloriju za kaloriju ima četiri puta više kalcija nego mlijeko, a gram za gram sadrži više vitamina C nego naranče te željeza nego špinat. Hranjive tvari i antioksidansi iz potočarke štite organizam od raka i makularne degeneracije, jačaju imunološki sustav i pozitivno utječu na zdravlje kostiju.

U kineskoj medicini potočarka služi za borbu protiv tumora, žutice, problema s mokrenjem, zaušnjaka, lošeg zadaha, te za popravljanje vida i probave.

Špinat - Karotenoidi, biljni pigmenti koji u našem tijelu funkcioniraju kao antioksidansi, i folna kiselina pospješuje zdravlje krvožilnog sustava, te nas štite od raka grudi, ovarija i debelog crijeva. Špinat je iznimno bogat vitaminima K, A i C, te mineralima kalcijem, željezom i magnezijem (jedan tanjur kuhanog špinata sadrži 1111 posto dnevne potrebe za vitaminom K, a to iznimno pomaže u jačanju kostiju).

Luk - Iako vam dah neće biti sjajan, nemojte izbjegavati luk jer su znanstvenici uočili da njegova konzumacija smanjuje rizik od raka prostate, želuca i jednjaka, te smanjuje smrtnost od kardiovaskularnih bolesti. Sulfidi iz luka snižavaju kolesterol i visoki krvni tlak, a peptidi sprječavaju gubitak koštane mase. Luk, također, sadržava kvercetin koji može djelovati kao prirodni antihistamin te ublažiti alergije i olakšati disanje. Zbog visokog udjela vitamina C luk je neizostavan prirodni lijek za prehlade i gripu, a može i ublažiti bol kod artritisa.   

04.06.2012. 22:43:35
http://metro-portal.hr/hrana-s-nevjerojatnim-ljekovitim-svojstvima/71659/