Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2014. 11:41:00
OPREZ

Hrana puna šećera koja može izazvati ovisnost

Šećer je već neko vrijeme glavni neprijatelj zdravlja, pošto su ga proizvođači hrane odlučili utrpati gdje god mogu kako bi vas navukli na svoje proizvode

Kako sve šećer ulazi u naše tijelo
Kako sve šećer ulazi u naše tijelo (DeviantArt)

Pretilost je najčešća bolest modernog doba, a uz nju je izravno vezan šećer kojeg u zadnje vrijeme ima sve više, sakrivenog u raznim proizvodima kako bi im se pojačao okus i natjerao konzumente da ih kupuju na dnevnoj bazi.

Skrivenog šećera ima na sve strane, pa ga tako, recimo, možemo pronaći u preljevima za salatu. Svi takvi preljevi, pa makar bili na bazi vinskog ili jabučnog octa prepuni su šećera, pa se preporučuje dobra, stara kućna varijanta - maslinovo ulje, svježi limun i prstohvat morske soli.

Bijela riža naizgled je namirnica u kojoj ne bi trebalo biti šećera, no on ipak nastaje u njoj tijekom prerade iz smeđe riže. Stoga, izbacite bijelu rižu iz upotrebe, jedite smeđu ili se prebacite na alternative poput kvinoje.

Sok od rajčice je ukusan i - nezdrav, barem ako ga kupujete u trgovinama. Naime, prirodni sok od rajčice sadrži limunsku kiselinu, pa ga proizvođači natrpaju šećerom kako bi bio što ukusniji.

Kruh je prepun šećera koji se dodaje zbog izgleda, teksture tijesta i okusa. Kupujete li bijeli kruh, prebacite se na integralni kruh s eko oznakom ili, još bolje, napravite ga sami.

Sokovi, bez obzira od kojeg su voća i što pisalo na njima, sadrže neku varijantu šećera. Stoga, sokovnik u ruke i napravite sok od, recimo, jabuka sami kod kuće i usporedite ga s kupovnim.

Za kraj, ako mislite da će vas umjetni zaslađivači spasiti od šećera - neće. U organizmu izazivaju jednake procese, pa je stvar još i gora - em su nezdravi, em rade isto što radi i šećer.

22.01.2014. 11:41:00
http://metro-portal.hr/hrana-puna-secera-koja-moze-izazvati-ovisnost/82840/