Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2013. 21:32:00
XL? XXL? S?

Hrana od koje smo deblji nego što jesmo

Znate onu legendarnu rečenicu "a još su mi sinoć bile dobre" nakon što ne možete ući u omiljene hlače? E, pa pročitajte zašto je tome tako

Ne možete ih zakopčati? Evo zašto ...
Ne možete ih zakopčati? Evo zašto ... (Arhiva)

Svi smo se barem jednom u životu našli u situaciji iz podnaslova, da nam je neki odjevni predmet najednom postao tijesan. Kile nisu uvijek krive, jer sigurno niste uspjeli nabaciti par komada tek tako preko noći, ali hrana jest.

Mlijeko i mliječni proizvodi prvi su na listi sumnjivaca za ovakav problem, jer vas mogu prilično napuhnuti i izazvati probleme s probavom. Nekad je stvar u roku trajanja koji je istekao, a puno je ljudi ima netoleranciju na laktozu, a da to i ne znaju. Stoga, ako ste identificirali mlijeko kao krivca, svratite kod liječnika pogledati u čemu je problem.

Škrob također može napuhati trbuh tako da omiljene traperice baš nikako ne možete zakopčati, a naročito raž, ječam i pšenica koje sadrže velike količine fruktana, polimera fruktoze koji uzrokuje nadutost. Ako ste nešto od toga jeli sinoć, prebacite se na zob, kukuruz, rižu ili krumpir koji i dalje zadovoljavaju vašu potrebu za škrobom, ali imaju daleko manje fruktana. 

Umjetni zaslađivači nisu zdravi, upravo suprotno, a osim toga mogu vam i od trbuha napraviti balon, naročito famozni xilitol i sorbitol kojeg su prepune žvakaće gume. Umjesto njih koristite steviju ili agavin sirup i problem je riješen. 

Iako svi nutricionisti preporučuju voće, i ono vam može napraviti čuda u želucu zbog velikih količina glukoze i fruktoze koje neki ne podnose. Ako je problem u jabukama i kruškama, odaberite grejp, citruse i bobičasto voće i omiljene hlače bit će vam ponovno dobre.

25.05.2013. 21:32:00
http://metro-portal.hr/hrana-od-koje-smo-deblji-nego-sto-jesmo/78333/