Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2014. 09:36:00

Hrana loše reputacije koju ne treba izbjegavati

Neke namirnice imaju prilično lošu reputaciju u zadnje vrijeme, no to ne znači da ih trebate izbaciti s jelovnika

Smeđa riža je zdravija od bijele? Hmmm, pa i ne baš ...
Smeđa riža je zdravija od bijele? Hmmm, pa i ne baš ... (Shutterstock)

Namirnice koje treba izbjegavati sve su brojnije, no ponekad se u toj sili savjeta o zdravoj prehrani ne govori dovoljno o pozitivnim karakteristikama nekih namirnica, nego se samo nabrajaju njihove loše strane.

Tako je, primjerice, bijela riža proglašena namirnicom koju bi trebalo izbjegavati, a favorizira se smeđa riža. Kako je bijela riža temelj prehrane najdugovječnije nacije, Japanaca, nešto tu vjerojatno baš i ne štima u računici. Evo činjenica - bijela riža ima više hranjivih tvari od smeđe, ovojnica sadrži antinutrijent fitinsku kiselinu koja otežava apsorpciju željeza i cinka, a ima i više arsena od bijele riže. 

Tjestenina je također visoko na listi namirnica koje bi trebalo izbjegavati, a argumenti su najčešće gluten i glikemijski indeks. No, on je zapravo 50 kod tjestenine napravljene od durum pšenice, što je nisko, tako da normalna porcija tjestenine neće podići razinu šećera u krvi. No, treba jesti preporučenu količinu - jednu šalicu tjestenine, a ako umak napravite od rajčica, morskih plodova ili proteina poput pilećeg mesa, evo vam uravnoteženog obroka.

Kava je malo na listi, malo nije, ali činjenica jest da su sva istraživanja pokazala da dvije do četiri male šalice kave imaju blagotvoran učinak na zdravlje zbog flavonida, antioksidansa koji se bore sa slobodnim radikalima i štite stanice, a naročito su dobri u zaštiti srca. Nemojte piti kavu kasno popodne i navečer i sve će biti u redu.

Crveno meso puno je esencijalnih minerala i vitamina, što uz proteine čini sjajan izvor zdrave hrane ako je kontroliranog podrijetla, najbolje iz organskog uzgoja. Upravo će vam ono pomoći da izgubite višak kilograma. 

Kokice su zapravo jedna od najzdravijih žitarica prepuna fitonutrijenata, a polifenola imaju dvostruko više od voća. Tri velike šalice kokica imaju niti 100 kalorija i 4 grama vlakana, no to je kad ih pripremate sami, a one iz kina prelivene raznim umacima zaboravite.

18.05.2014. 09:36:00
http://metro-portal.hr/hrana-lose-reputacije-koju-ne-treba-izbjegavati/85055/