Metro-portal.hr

objavljeno 05.04.2010. 00:12:25
OSMIJEH IZ TANJURA

Hrana kojom se pobjeđuju stres i tjeskoba

Osobe izložene stresu najčešće se hrane loše što dodatno pogoršava situaciju u kojoj se nalaze

(Shutterstock)

Napetost i stres mogu biti pogubni za navike u prehrani što se nerijetko može pretvoriti u začaranu spiralu narušavanja zdravlja. Svatko tko je izložen redovnom stresu na poslu, a k tome se i loše hrani, što je gotovo uvijek slučaj, prije ili kasnije može očekivati zdravstvene probleme.

No, pravilna i zdrava prehrana može biti prvi korak vraćanja na pravi put, a uz to i smanjiti osjećaj tjeskobe i njezine neugodne posljedice. Hrana kojom se možete boriti protiv stresa nije 'posebna', a u većini slučajeva niti skupa, te bi ju trebalo staviti na popis redovnih namirnica i to bez obzira patite li zbog stresa ili ne.

Iako sva zdrava hrana ima pozitivan utjecaj na organizam, sljedeće namirnice sadržavaju tvari za koje se zna da umu i tijelu pomažu kod odupiranja utjecajima stresa i tjeskobe:

Zobena kaša
Ova 'prastara hrana' pomaže kod proizvodnje serotonina, hormona koji pomažu u smirivanju i borbi protiv negativnih učinaka tjeskobe. Ona u kratkom roku produljuje djelovanje serotonina i to bez ikakve brige za dijabetičare jer ostavlja sasvim normalnu razinu šećera u krvi.

Obrano mlijeko
Istraživanja su pokazala da žene koje četiri ili više puta dnevno piju manje masno ili obrano mlijeko imaju upola manje šansi da dožive stres povezan s PMS-om, od onih koje su mlijeko pile manje od jednom tjedno. A na kraju krajeva, svima je poznato da je čaša toplog mlijeka uistinu smirujuća.

Tamna čokolada
Fina i zdrava. Tamna čokolada sadrži visoku razinu flavonoida koji tijelu pomažu u opuštanju. Još jedan odličan izvor flavonoida je čaj od kamilice. Tamna čokolada, a najbolje su one sa 70 i više posto kakaa, sadrži i brojne druge tvari koje će vam popraviti raspoloženje, ako vam već i sam okus nije dovoljan.

Sjemenke suncokreta
Sjajan su izvor folne kiseline koja tijelu pomaže u proizvodnji hormona dopamina. Taj hormon je vrlo bitan za postizanje zadovoljstva, ali i ključan za normalno funkcioniranje organizma.

Orasi
Orasi su se pokazali dobrima za spuštanje krvnog tlaka, a to je nužno osobama čija su srca pod stalnim povećanim pritiskom uslijed visokog prisustva adrenalina. No to nije sve, konzumacija oraha pokazala se toliko zdravom da nutricionisti preporučuju da se svakodnevno jede oko 40 grama tih plodova.

Borovnice
Osim što su dobre u sprječavanju i kontroli upalnih procesa, antioksidansi iz borovnica su odlična protuteža učincima kortizola, hormona stresa, u vašem tijelu te ih je također dobro u manjoj količini konzumirati svakodnevno.

Zeleno povrće
Istraživanja su pokazala da magnezij, kojeg se u većim količinama može naći u lisnatom zelenom povrću kao što je špinat, poboljšava odgovor tijela na stres.

Losos
Meso ribe, a pogotovo lososa, bogato je omega-3 kiselinama i može smanjiti razinu i učinak stresa povećanjem razine serotonina. Drugim riječima, omega-3 kiseline mogu efektivno suzbiti proizvodnju kortizola i adrenalina koji su odgovorni za izazvanje osjećaja tjeskobe. Ako ne jedete meso, odličan izvor omega-3 kiselina su sjemnke lana koje u količini od jedne čajne žličice zadovoljavaju dnevne potrebe za tim spojem.

Navedene namirnice iznimno su dobre i to ne samo za borbu protiv stresa, ali nisu čarobne i stoga morate biti svjesni kako nije dovoljno samo pravilno napuniti tanjur nego se potruditi naći pravilnu 'municiju' i boriti se protiv stresa i u svim drugim sferama života.

05.04.2010. 00:12:25
http://metro-portal.hr/hrana-kojom-se-pobjedjuju-stres-i-tjeskoba/37121/