Metro-portal.hr

objavljeno 07.06.2012. 20:00:00
OBAVEZNO IZBJEGAVATI

Hrana koja vam sabotira san

Ako želite zaspati prije 4 ujutro obavezno izbjegavajte jela i pića koja zbog svog sastava potiču budnost

Fotografija vijesti

Zbog hektičnog stila života sve češće jedemo vrlo neuredno i kasno, no iako postoje jela koja pomažu da zaspemo, tako postoji i hrana koja podmuklo sabotira naš zasluženi noćni odmor. Ako želite izbjeći da se nervozno vrtite po krevetu sve dok zora ne svane, prije spavanja nikako, ni pod razno, nemojte jesti:

Dimljeno meso i mesne prerađevine - Sendvič prije spavanja zvuči kao sjajna ideja, no to može biti ekstremno pogubno za vaš san. Naime, šunka, slanina, kobasice, salame i dimljeno meso sadrže velike količine tiramina, nezgodnog spoja koji nastaje iz aminokiseline tirozina koji izaziva povišeni krvni tlak i glavobolju. Tiramin, također, potiče lučenje noradrenalina, hormona stresa koji izaziva budnost i spremnost na djelovanje.

Čokolada - Ovo bi vas moglo neugodno iznenaditi, no izbjegavajte čokoladu prije spavanja jer omiljena slastica sadrži kofein i tirozin, aminokiselinu koja potiče moždanu aktivnost i sprječava umor. Tirozin također sudjeluje u sintezi noradrenalina, s čijim ste nuspojavama već upoznati iz gornjeg navoda.

Energetska pića - Već ptice na grani znaju da energetska pića i služe za sprječavanje umora i sna, no evo zašto: sadrže ogromne količine kofeina i taurina - aminokiseline koja potiče lučenje hormona adrenalina koji priprema organizam za stanja kada treba hitno reagirati, pobjeći ili boriti se, te povećava snagu i budnost. Nedavna istraživanja pokazala su da konzumacija energetskog pića u ranim popodnevnim satima može vrlo lako odagnati san.

Umak od rajčice, pizza i začinjena hrana - Ljudi vrlo često ne mogu zaspati zbog problema s probavnim sustavom, no rijetko vide vezu između tog dvoje. Kisela i začinjena jela mogu izazvati želučani refluks, ili laički žgaravicu, stanje u kojemu se kiseline i probavljena hrana vračaju u jednjak te izazivaju neugodno peckanje u grlu.

"Jedna za prije spavanja" - Piće ili dva nakon večere možda će vas opustiti i pomoći probavi, no kasnije, kada dođe vrijeme za spavanje, odbit će vam se o glavu. Naime, alkohol nas sprječava da postignemo duboki san koji je nužan organizmu da se odmori, dehidrira nas i tjera nas na učestalo mokrenje. Vino je krcato aminokiselinom i stimulativnim neurotransmiterom tirozinom, čije efekte smo opisali kod čokolade.         

07.06.2012. 20:00:00
http://metro-portal.hr/hrana-koja-vam-sabotira-san/71734/