Metro-portal.hr

objavljeno 16.02.2014. 18:37:00
EH, DA ...

Hrana koja vam garantirano uništava mozak

Za hranu znamo da nam može donijeti puno dobroga, ali puno zla ako ne pazimo što jedemo, pa evo nekoliko važnih upozorenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Brza hrana je nezdrava hrana, to su do sada vjerojatno svi naučili, no slabo se toga i drže. Pa evo nekoliko namirnica koje će vam na kraju doći možda i glave, ali inteligencije sigurno. Zašto? Pročitajte ...

Šećer je loš za liniju i zdravlje, a i za rad mozga jer se dugoročnom konzumacijom velikih količina šećera stvaraju neurološki problema i pogoršava pamćenje. Svi proizvodi s visokim udjelom glukoze poput šećera i kukuruznog sirupa smanjuju mogućnost učenja, pa vi vidite što je bolje - biti pametan ili debeo od šećera.

Alkohol ubija vašu jetru i mozak, stvarajući u njoj mentalnu konfuziju ako ga svakodnevno konzumirati u količini većoj od jednog ili dva pića, no to prestaje kad se vratite na normalne razine unosa. Nikotin je, naravno, još jedna štetna tvar koja ograničava protok krvi u mozak s glukozom i kisikom, stišće kapilare i na taj način utječe na proizvodnju i funkciju neurotransmitera. 

O brzoj hrani ne treba previše govoriti, jer mijenja kemiju mozga i vodi prema tjeskobi i depresiji. Uz to stvara i ovisnost svojim visokim udjelom masnoća, pa kad je prestanete konzumirati imate simptome jednake apstinencijskoj krizi nekog narkomana. 

Pržena hrana nije puno bolja, jer sve prerađene namirnice sadrže boje, aditive, kemikalije, umjetne arome, konzervanse i ostale grozote koje izazivaju hiperaktivnost, polako uništavajući živčane stanice u mozgu. Najgore je pržiti hranu u suncokretovom ulju, tek toliko da znate.

Uz takvu hranu ide obično i previše soli, što utječe na krvni tlak i šteti srcu, a visoke razine soli dokazano smanjuju sposobnost razmišljanja utjecajem na kognitivne funkcije. 

Cjelovite žitarice su zdrave, no rafinirane loše utječu na rad mozga i zdravlje. Proizvodi od bijelog brašna utječu na brže starenje organizma i gubitak pamćenja, a ništa bolji nisu ni prerađeni proteini. 

Naime, proteini grade mišiće i važni su za zdravo funkcioniranje tijela, no navika konzumiranja prerađenih proteina poput kobasica, salama i hrenovki loše utječe na cijeli organizam. Stoga, prebacite se na prirodne izvore proteina poput oraha, sjemenki, ribe i domaćih mliječnih proizvoda. 

Za kraj - umjetni zaslađivači. Ako šećer zamijenite aspartamom, napravili ste još goru stvar jer dugotrajnom konzumacijom oštećuju mozak i loše utječu na kognitivne funkcije.

Sve u svemu, prebacite se na prirodno uzgojenu hranu, za divno čudo naše su je tržnice još uvijek pune. 

16.02.2014. 18:37:00
http://metro-portal.hr/hrana-koja-vam-garantirano-unistava-mozak/83321/