Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2019. 18:01:00
SAVJETI

Hrana koja učinkovito tjera komarce

Komarci se oslanjaju upravo na miris naše kože kako bi nas prepoznali

Češnjak tjera komarce
Češnjak tjera komarce (Arhiva)

Komarci su grozna posljedica ljetnih dana, no i za njih ima lijeka - naime, oni se oslanjaju upravo na miris naše kože kako bi nas prepoznali. Crvenilo i svrbež mogu biti najiritantnija kombinacija, a pretjerano češkanje može čak dovesti do infekcije

Iako postoje razni sprejevi kojima se možemo zaštititi, ponekad je dobro koži dati pauzu od kemikalija. Uvijek se možemo okrenuti prirodnim opcijama odnosno hrani koja može otjerati komarce.

Ova hrana otežava insektima da nas pronađu ili ih miris naše kože odbija.

Chili papričice - kemijski spoj kapsaicin glavni je aktivni sastojak chili papričica i daje im prepoznatljivu ljutinu. Zagrijava naše tijelo i daje mu miris koji iritira komarce te tako djeluje kao prirodni repelant. Papričice možemo dodati u bilo koje jelo, ali budite oprezni da ne pretjerate tijekom ljetnih mjeseci.

Češnjak - najpoznatija namirnica za prirodnu zaštitu od komaraca Sadrži spoj alicinkoji isparava kroz pore na koži kad ga pojedemo. Alicin maskira naš prirodni miris i tako nas čini imunima na insekte. Najbolje funkcionira kad ga jedemo sirovog, a izuzetno ga je lako staviti u jela.

Jabučni ocat - tradicionalno se koristi kao prirodni repelent. Kao i druge namirnice na ovom popisu, maskira naš prirodni miris i onemogućuje komarcima da nas napadnu. Najbolje od jabučnog octa je to što ne mijenja kako mi mirišemo drugima. Jednom dnevno uzmite žlicu s medom.

Limunska trava - sadrži prirodno eterično ulje citronele. Poznato je da se može nanijeti odnosno namazati na kožu. ali unos limunske trave je jednako učinkovit. Ovo bilje možete koristiti u bilo kojem egzotičnom jelu, a odlične paše u gustim juhama.

Rajčice - sastavni su dio mnogih ljetnih salata i izuzetno su bogate tiaminom. Prehrana bogata vitaminom B1 navodno može zaštititi tijelo od komaraca i drugih kukaca, iako to i dalje nije službeno potvrđeno. Čak i ako zaradite ugriz možete namazati malo soka rajčica na ubod i tako zaustaviti svrbež.

24.06.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/hrana-koja-ucinkovito-tjera-komarce/119200/