Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2013. 13:05:00
MLJAC

Hrana koja smanjuje stres

Stres zovu i tihim ubojicom zbog ogromne štete koju nanosi organizmu, pa evo nekoliko savjeta kako ga nadvladati hranom

Orašasti plodovi i zeleno povrće jači su od stresa
Orašasti plodovi i zeleno povrće jači su od stresa (Arhiva)

Stres često potiče na neumjereno konzumiranje omiljene hrane, no ima dovoljno zdravih namirnica čiji sastojci će utjecati na smanjenje razine stresa da ih vrijedi pojedinačno upoznati.

Kad smo pod jakim stresom imamo veliku želju za slatkim, što može samo dodatno zakomplicirati situaciju, pa stručnjaci predlažu slatki krumpir kao zamjenu. Slatki krumpir pun je vlakana, vitamina i beta-karotena što će pomoći da umjereno probavite ugljikohidrate.

Naranče i njihov vitamin C, kao i kod ostalih agruma, smanjit će stres i vratiti kortizol i krvni tlak na normale razine, jačajući pritom imunološki sustav.

Pureće meso djeluje kao prirodni sedativ jer je puno aminokiseline L-triptofana koja potiče oslobađanje serotonina, hormona sreće u mozgu. 

Orašasti plodovi poput badema prepuni su vitamina B i E koji snaže imunološki sustav, dok pistacija i orasi snižavaju tlak, pa kad njima dodamo i suhe breskve pune magnezija, stres odlazi kao rukom odnesen 

Zeleno će povrće nadoknaditi manjak minerala uzrokovan stresom, a glavobolje, migrene i umor odagnat će magnezij iz špinata. Kortizol i adrenalin snižavaju omega-3 masne kiseline iz ribe, dok mononezasićene masti i kalij iz avokada najbolje snižavaju tlak.

15.06.2013. 13:05:00
http://metro-portal.hr/hrana-koja-smanjuje-stres/78746/