Metro-portal.hr

objavljeno 18.11.2013. 18:04:00
SAVJETI

Hrana koja nam krade energiju

Smisao hranjenja je dobivanje energije, no ako jedete nešto od ovoga u članku, dogodit će se upravo obrnuto

Tvornička pakiranja prepuna su rafiniranih ugljikohidrata
Tvornička pakiranja prepuna su rafiniranih ugljikohidrata (Arhiva)

Hrana je zamišljena kao izvor energije za naš organizam, no "napredak" nam je donio i hranu koja radi upravo suprotno. Recimo, pahuljice za doručak izgledaju kao sjajan odabir, no kad malo pogledate na kutiju, vidjet ćete da su prepune rafiniranih ugljikohidrata.

Oni brzo podižu energiju, ali i jednako tako brzo ta energija nestaje, a nagli skokovi šećera u krvi ometaju proizvodnju kemikalija u mozgu koje reguliraju probavu i apetit. Doručak s proteinima daleko je bolji izbor. 

Masna i pržena hrana teško se probavlja, pa će unutarnji organi povući krv daleko iz udova, a to može potrajati i šest do osam sati. Vi ćete se za to vrijeme osjećati tromo i nemoćno, a takva će prehrana negativno utjecati i na funkciju mišića i kratkoročno pamćenje.

Energetska pića, kao i pahuljice iz trgovina imaju kratkoročan učinak, remeteći razine šećera u krvi koje će na kraju pasti ispod razine koju ste imali kad ste ih popili, što će uzrokovati iscrpljenost i dehidraciju.

Prehrana s malom količinom željeza čini vas umornim, prema tome navalite na špinat kuhan na pari i sjemenke bundeva kako biste nadopunili zalihe. 

Štetno je i preskakanje obroka jer se tijelo u tim situacijama počinje ponašati kao da gladujete i štedjeti energiju. Slabe sve tjelesne funkcije, uključujući i koncentraciju, stoga za napornih dana svakako pojedite nešto

18.11.2013. 18:04:00
http://metro-portal.hr/hrana-koja-nam-krade-energiju/81673/