Metro-portal.hr

objavljeno 07.06.2019. 09:01:00
SAVJETI

Hrana koja čisti krv

Zdravlje krvi i krvotoka uvelike ovisi o hrani koju jedemo, pa evo kakva bi ona zapravo trebala biti

Kako izgleda prehrana za dobru krvnu sliku?
Kako izgleda prehrana za dobru krvnu sliku? (Arhiva)

Dobra cirkulacija i zdrava krvna slika potrebni su za naše cjelokupno stanje organizma. Upravo se krvlju tvari prenose u tijelu: nutrijenti, hormoni, imunološke stanice i kisik, a u isto se vrijeme odvajaju štetne komponente. 

Zdravlje krvi i krvotoka uvelike ovisi o hrani koju jedemo, pa evo kakva bi ona zapravo trebala biti:

Bogata željezom - hrana bogata željezom gradi jaku krov jer pridonosi stvaranju hemoglobina. Radi se o spoji koji pomaže u opskrbi tijela kisikom tako da 'dostavlja' kisik u stanice. Nedostatak željeza pogađa između 500 milijuna i dvije milijarde ljudi, prema Sveučilištu u Chicagu. Iako željezo najviše dobivamo iz životinjskih izvora, postoje i biljke kojima ga možemo nadoknaditi, a to su bademi, leća, soja i zobene pahuljice.

Malo zasićenih masti - hrana koja pomaže u kontroli kolesterola također je zaslužna za zdravlje cirkulacije. Za balansiranu krv birajte 'mršavo' meso i low-fat mliječne proizvode. Izbjegavajte prženu hranu i obroke s trans mastima. Zamijenite zasićene masnoće s nezasićenim omega tri masnim kiselinama koje se nalaze u ribi, maslinovom ulju i avokadu. 

Složeni ugljikohidrati - prehrana s manje rafiniranih šećera i obrađenih ugljikohidrata učinit će dobro za vašu krv, ali i probavu. Visoke razine šećera u krvi mogu voditi oksidaciji koja šteti molekulama i uzrokuje upalne procese u tijelu. Kad imamo previše šećera u krvi, višak se veže za crvene krvne stanice i šteti im. Tražite hranu s niskim glikemijskim indeksom, a to su voće, povrće, cjelovita zrna i orašasti plodovi.

Visok udio proteina - proteini su ključno za stvaranje antitijela , a protein koji se nalazi u krvi, albumin, je zaslužan za prijenos molekula te cirkulaciju. Visokokvalitetno meso, riba i mliječni proizvodi opskrbljuju tijelo tzv. 'cjelovitim proteinima' koji sadrže sve aminokiselina kako bi tijelo moglo funkcionirati. 

07.06.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/hrana-koja-cisti-krv/118897/