Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2012. 22:44:29
JELOM DO ZADOVOLJSTVA ŽIVOTOM

Hrana koja će vas učiniti sretnijima

Ono što unosimo u sebe itekako može utjecati na naše raspoloženje i sveukupno mentalno stanje

Svi znamo da na zadovoljstvo životom utječu brojni faktori, od zdravlja i prijatelja do religioznosti i financijske sigurnosti, no osjećaj sreće je također direktno povezan sa hranom koju konzumiramo. Nedavno istraživanje španjolskih znanstvenika sa sveučilišta Las Palmas i Granada pokazalo je da osobe koje učestalo jedu brzu hranu iliti "fast food" imaju 51 posto veću šansu da postanu depresivni nego ljudi koji ne dijele njihov ukus u hrani.

Ako nezdrava hrana negativno utječe na naše raspoloženje da li to znači da njena sušta suprotnost, zdrava, prirodna hrana, ima obrnuti efekt? Odgovor je DA! Priroda je puna zdravih namirnica koje pozitivno djeluju na naše mentalno stanje, odnosno čine nas sretnijima.

Blitva - Neki ju vole, a neki ju ne podnose, no blitva je ekstremno zdrava. Bogata je magnezijem koji je vitalan za biokemijske reakcije u našem tijelu. Studija iz 2009. godine, koja je objavljenja u stručnom časopisu Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, otkrila je snažnu vezu između niskih vrijednosti magnezija u organizmu i snažnog osjećaja depresije.

Plavi krumpir - Iako ga nećete pronaći u svakom supermarketu, ovaj gomolj, u kojemu su uživali drevni južnoamerički kraljevi, bogat je snažnim antioksidansima antocijaninima. Ti antioksidansi štite živce i smanjuju upale u mozgu koje uobičajeno izaziva depresija. Također, antocijanini popravljaju pamćenje.

Dagnje - Ovi školjkaši bogati su vitaminom B12, selenom, jodom, cinkom i proteinima, a ujedno imaju vrlo malo kalorija i masnoća. Jod je vrlo bitan za pravilno funkcioniranje štitnjače, koja pak pomaže u regulaciji raspoloženja i tjelesne težine. Selen i cink su također potrebni štitnoj žlijezdi da bi normalno funkcionira. Vitamin B12 jača moždane stanice i pomaže pri održavanju mentalne oštrine.

Tamna čokolada - Izvrsna vijest za sve sladokusce jer tamna čokolada, za razliku od mliječne i bijele čokolade, pojačava protok krvi u mozak što dovodi do trenutnog popravljanja koncentracije i raspoloženja. Znanstvenici, koji su svoju studiju objavili u časopisu Journal of Psychopharmacology, tvrde da je za pozitivne efekte dovoljno konzumirati samo par grama tamne čokolade dnevno.

Grčki jogurt - Ključni sastojak grčkog jogurta je kalcij, a ima ga puno više nego mlijeko. Kalcij potiče mozak da luči neuroprijenosnik endorfin, poznatiji kao „hormon sreće". Grčki jogurt je također ima više proteina od običnog jogurta, tako da je idealan za gubljenje neželjenih kilograma.

Šparoge - Bogate su folnom kiselinom i triptofanom. Prema rezultatima novih studija manjak folne kiseline zabilježen je kod pola slučajeva depresije. Triptofan služi za proizvodnju serotonina, neuroprijenosnika zaduženog za kontrolu raspoloženja.

Med - Bogat je flavanoidima kvercetinom i kemferolom koji pomažu pri sprječavanju depresije smanjujući upalne procese u mozgu. Što se tiče zdravlja, med je bolji od običnog šećera jer ima slabiji utjecaj na balans krvnog šećera.

Rajčice - Sve vrste rajčica bogate su likopenom, snažnim antioksidansom koji štiti tijelo od destruktivnog djelovanja toksina, pa tako smanjuje i upalne procese u mozgu koji bi mogli dramatično utjecati na naše raspoloženje. Za najbolje rezultate rajčice treba jesti začinjene s maslinovim uljem jer ono pojačava apsorpciju likopena. Fino i korisno.

Jaja - Sadrže umjerenu do veliku količinu cinka, vitamina B, joda, omega-3 nezasićenih masnih kiselina i proteina. Ne samo da su jaja bogata esencijalnim hranjivim tvarima nego mogu odagnati apetit. Studija iz 2008. godine, objavljena u časopisu International Journal of Obesity, pokazala je da su osobe koje su doručkovale jaja izgubile puno više na tjelesnoj težini nego volonteri koji su za doručak pojeli pecivo.

23.04.2012. 22:44:29
http://metro-portal.hr/hrana-koja-ce-vas-uciniti-sretnijima/70341/