Metro-portal.hr

objavljeno 25.03.2012. 20:48:00
ŠTO TREBA JESTI

Hrana koja blokira estrogen pomaže kod mršavljenja

Istraživanja pokazuju da je estrogen često krivac za debljanje nakon četrdesete

Hrana koja blokira estrogen pomaže kod mršavljenja
Hrana koja blokira estrogen pomaže kod mršavljenja (Arhiva)

Primjetili ste da se debljate u području trbuha? Četrdesete su doba u kojem se većina ljudi počinje mučiti s viškom kilograma, pokušava ih se riješiti svim mogućim načinima, od tjelovježbe do dijeta, ali ne uspijeva. Zašto? Odgovor je bolno jednostavan - hormonalne promjene u tijelu.

Ovu teoriju dr. C.W. Randolpha potvrdila su i najnovija istraživanja američkih liječnika. Dr. Randolph već je dostigao zavidnu popularnost svojim objašnjenjima da do debljanja kod žena i muškaraca u tim godinama dolazi zbog poremećaja ravnoteže hormona, jer se kod žena smanjuje lučenje progesterona, pa tako dolazi do viška estrogena u tijelu.

Ono što stvara problem, tj. kilograme, jest upravo karakteristika hormona estrogena koji privlače masti. Tri spolna hormona u ljudskom tijelu, estrogen, progesteron i testosteron, egzistiraju u ravnoteži. Kako postajemo stariji, ravnoteža se narušava, pa je na primjer kod žena u srednjim tridesetim godinama smanjena razina progesterona (120 puta brže nego što se smanjuje lučenje estrogena), hormona koji pojačava rad jajnika, pa estrogen sve više dolazi do izražaja, uzrokujući povećavanje težine. Štoviše, estrogen nakupljene masti uredno slaže oko abdomena.

nastavi čitati ispod oglasa

Kada je tijelo u hormonalnoj ravnoteži, estrogen i progesteron rade zajedno u ženskom tijelu kako bi izazivali menstrualne cikluse: estrogen se diže u prvoj polovici ciklusa, na vrhuncu je tijekom ovulacije, a zatim pada i podiže se razina progesterona. Progesteron se oslobađa iz napukle folikule jajašca tijekom ovulacije. Ako jajašce nije oplođeno, nije došlo do trudnoće i ciklus ponovno počinje.
Kada žena počne dobivati redovnu mjesečnicu pa sve do sredine tridesetih, njena je ravnoteža estrogena i progesterona savršena. U ovoj idealnoj situaciji, estrogen radi sljedeće:

  • razvija ženske reproduktivne organe i sekundarna spolna obilježja kao što su grudi i pubične dlačice
  • održava menstrualni ciklus
  • podržava rast i funkcije maternice, stvarajući prokrvljenu posteljicu u maternici pripremajući je za trudnoću
  • stimulira rast stanica

Tijekom istog razdoblja, progesteron se bavi:

  • održavanjem maternice i pripremom za trudnoću tijekom reproduktivnih godina
  • održava oplođeno jajašce na životu
  • stimulira rast kostiju koje može spriječiti ili liječiti osteoporozu
  • djeluje kao prirodni diuretik koji sprečava natečenost

Kod žena i muškaraca progesteron djeluje u tijelu kako bi:

  • bio prirodni anti-depresiv
  • umirivao tijelo
  • održavao libido
  • omogućavao redovito spavanje
  • sprječavao estrogen u poticanju rasta stanica, kako bi se spriječio rak maternice, dojke i jajnika, kao i fibrocistične bolesti kod žena i povećanog rizika za rak prostate kod muškaraca

Kako su svi viškovi uzrokovani estrogenom, sve dijete i vježbe ovoga svijeta ne mogu pomoći u konačnom rješenju problema ukoliko se ne počne striktno paziti koja se hrana jede na temelju tog podatka. Praktično, to znači da treba izbjegavati kavu, alkohol, hamburger i ostale stvari koje svi znaju da nisu pretjerano zdrave, no ima i ukusne hrane koja blokira lučenje estrogena, smanjujući težinu na jedini učinkovit način.

Velik broj bolesti također duguje svoje pojavljivanje snažnijoj prisutnosti estrogena, poput raka dojke, PMS-a, fibroida, cisti na jajnicima, pa prilažemo listu hrane koja blokira lučenje estrogena:

Ananas
Bijela riža
Bijelo brašno
Bobičasto voće (borovnice, maline, kupine i slično)
Brokula
Citrusi (limun, naranče, pomelo ...)
Dinje
Rajčica
Grejp
Heljda
Kruške
Kukuruz
Kupus
Luk
Mahune
Proso
Smokve
Tapioka
Tikvice
Sojino mlijeko
Voće (osim jabuka, trešanja, višanja, datulja i mogranja)


25.03.2012. 20:48:00
http://metro-portal.hr/hrana-koja-blokira-estrogen/17419/