Metro-portal.hr

objavljeno 04.10.2013. 20:03:00
OPREZ

Hrana i lijekovi koji se ne smiju kombinirati

Mlijeko i mliječni proizvodi poništavaju djelovanje antibiotika, dok sol utječe na učinkovitost tableta za bolove

Mlijeko i antibiotici ne idu zajedno
Mlijeko i antibiotici ne idu zajedno (Arhiva)

Zna se da neki lijekovi, kad se uzimaju zajedno, imaju prilično štetne posljedice, no jednako tako je i s određenim kombinacijama hrane i lijekova. Upravo iz tog razloga treba slijediti upute za uzimanje lijekova prije ili poslije jela.

Tako, primjerice, žitarice i povrće znatno usporavaju djelovanje antidepresiva, a i nekih molekula lijekova za depresiju i kardiotonika za probleme sa srcem. Naime, vlakna usporavaju apsorpciju lijeka u crijevima i poništava njegovo djelovanje. 

Alkohol i lijekovi ne idu zajedno, naročito ako se radi o antidepresivima ili antipsihoticima, pa i antihistaminicima starijih generacija, jer izaziva pospanost.

Mlijeko i mliječni proizvodi poništavaju djelovanje antibiotika vežući se za njihove molekule i deaktivirajući ih u potpunosti.

Sok od grejpfruta i ostalo voće može povećati količinu antihistaminika i sedativa u krvi, a jednako može djelovati i na statine i imunosupresore, pa treba biti izuzetno oprezan kod uzimanja takvih lijekova i striktno se držati savjeta liječnika o prehrani.

Jednako tako, kad uzimate lijekove za srce, liječnici će vam reći da biste trebali jesti neslano, ali ne zato što vas žele mučiti, nego zato što će sol u kombinaciji s tim lijekovima povećati krvni pritisak. 

Uz sve navedeno, barbiturati ne idu zajedno s iznutricama i morskim plodovima, masnoće se ne vole s antimikoticima, a plemenite plijesni ne podnose lijekove za arterijsku hipertenziju. 

 

04.10.2013. 20:03:00
http://metro-portal.hr/hrana-i-lijekovi-koji-se-ne-smiju-kombinirati/80859/