Metro-portal.hr

objavljeno 17.08.2011. 14:55:49
HRVATSKA TUGA

Horvatinčić gliserom jurio 4 puta brže od dozvoljene brzine

Prometni se stručnjaci uglavnom slažu da je najvjerojatnije auto-pilot bio bez nadzora...

Fotografija vijesti

Na Horvatinčićevom su brodu bile dvije osobe - Tomo Horvatinčić i Anica Đerđe Dilber koje su nesreću mogle spriječiti gašenjem auto-pilota što bi, prema riječima stručnjaka, dovelo do zaustavljanja broda. Također, prema fotografijama oštećene jedrilice vidljivo je da je udarena u stranu prema kojoj se može zaključiti da joj je Horvatinčićev gliser oduzeo pravo prolaza mada se jedrilice smatraju polovilom s prednošću prolaza jer imaju lošije manevarske sposobnosti. 

Podsjećamo, zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić, osumnjičen da je jučer svojim gliserom kod otočića Maslinovika, u blizini Primoštena, udario talijansku jedrilicu s koje je poginulo dvoje ljudi, od sinoć je u šibensko-kninskoj Policijskoj upravi, gdje je ispitan, a sutra bi trebao dati iskaz pred istražnim povjerenstvom.

U policiji ostaje do večeras, kada ističu 24 sata, koliko ga policija smije zadržati.

Iz šibensko-kninske Policijske uprave doznaje se kako bi očevid i kriminalistička istraga trebali završiti do večeras, kada će policija znati ima li elemenata kaznenog djela.

Pošto se istraga privede kraju i ako se utvrdi osnovana sumnja da je Horvatinčić počinio kazneno djelo, u roku od 24 sata bit će priveden istražnome sucu Županijskoga suda u Šibeniku, rekla je glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor. U protivnom, dodala je, bit će pušten na slobodu.

Po riječima lučkog kapetana Borisa Seljanovskog, predstavnika istražnoga povjerenstva koje je ustrojilo Ministarstvo mora radi utvrđivanja okolnosti nesreće, zagrebački poduzetnik sutra bi najvjerojatnije trebao dati iskaz i pred povjerenstvom u šibenskoj Lučkoj kapetaniji. Pred istražno povjerenstvo trebao je izaći danas u deset sati, no to je odgođeno, kaže Seljanovski.

Seljanovski je rekao kako je dosadašnjom istragom utvrđeno da je Horvatinčić vozio unutar pojasa od 300 metara od obale, i to brzinom od 20 čvorova, gdje zakon dopušta samo pet čvorova.

Potvrdio je kako će se iz glisera izvaditi autopilot koji je pohranio podatke o brzini i smjeru kretanja Horvatinčićeva plovila prije sudara.

U moru u blizini Primoštena jučer oko 12 sati Horvatinčić se gliserom zabio u jedrilicu koja je plovila pod talijanskom zastavom, pri čemu je dvoje ljudi s jedrilice palo u more.

Nakon četverosatne potrage policija je muškarca i ženu pronašla mrtve. Muškarac je identificiran kao 61-godišnji talijanski državljanin, a identifikacija poginule žene još traje.

17.08.2011. 14:55:49
http://metro-portal.hr/horvatincic-gliserom-jurio-4-puta-brze-od-dozvoljene-brzine/62326/