Metro-portal.hr

objavljeno 23.09.2021. 14:21:00
PREDSTAVE

Horizont 24. i 25. rujna u ZPC-u

Nova predstava Petre Hrašćanec i Saše Božića, koja nastaje u suradnji s plesačem Lukom Švajdom i američkim umjetnicima Nathanom Lemoineom i Hahnom Roweom, premijerno će biti prikazana 24. i 25. rujna u ZPC-u

Horizont
Horizont (Nina Đurđević)

Horizont nudi 360 stupnjeva ravne pustoši, postavljajući pitanje kako možemo bivati zajedno usprkos prostoru koji nas okružuje i razdvaja. Predstava istražuje mitove i obrede povezane s pustinjom, pojavama i odnosima koji isparavaju, propadaju i nestaju. U toj pustinji može se pokušati usavršiti model zajedništva, osmisliti nove modele ili ih promijeniti i dekonstruirati. U svom pokušaju kreacije ekologije bivanja, Horizont nudi hipnotičko audio-vizualno iskustvo, kao i neodoljivu priču o ljudskim vezama i prijateljstvu.

Horizont je autorski projekt Petre Hrašćanec, Saše Božića i Luke Švajde. Scenografiju, kostime i svjetlo potpisuje Nathan Lemoine, a autor glazbe je Hahn Rowe. Producentica je Tena Bošnjaković. Projekt nastaje kao koprodukcija organizacija de facto i 21:21 i u sklopu rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra.

Horizont je nastavak umjetničkog istraživanja, koji su Petra Hrašćanec i Saša Božić započeli 2017. predstavom Kompas u suradnji sa švicarskom plesnom umjetnicom Simone Aughterlony. Kompas kao Odiseja ispričana iz ženske i queer perspektive ostvario je zavidan rezultati i vidljivost na europskoj plesnoj sceni te je pored na najznačajnijem europskom plesnom festivalu Impulstanz, izvođen i u Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Brazilu, Argentini...

Luka Švajda je hrvatski plesni umjetnik i student filozofije koji trenutno živi u Bruxellesu. Studirao je ples na Salzburškoj eksperimentalnoj plesnoj akademiji, a među ostalim je surađivao s Anne Teresa De Keersmaeker/ Rosas, Antunom Lachkyjem, Martinom Sonderkampom.

Osim Luke Švajde, umjetničkom timu predstave Horizont pridružuje se i zanimljv, međunarodni umjetnički tim: njujorški umjetnici Nathan Lemoine i Hahn Rowe zaduženi su za vizual i zvučni dispozitiv predstave. Hahn Rowe je američki violinist, gitarist, skladatelj i producent, uključen u brojne kolaborativne glazbene i kazališne projekte. Nastupao je između ostalih s R.E.M. -om, Davidom Byrneom, Michaelom Stipeom, Mobyjem, Antony and the Johnsons te Yoko Ono. Rowe je poznat po dugogodišnjoj suradnji s koreografkinjom iz Bruxellesa/Berlina Meg Stuart (Damaged Goods), a kreirao je glazbu za koreografe poput Simone Aughterlony, Benoita Lachambrea, Louise Lecavalier i Johna Jaspersea. Hahn Rowe je trostruki dobitnik ugledne američke Bessie Awards za izvedbene umjetnosti. Nathan Lemoine, američki je umjetnik u polju izvedbenih umjetnosti prisutan na njujorškoj kazališnoj i plesnoj sceni. Ostvario je brojne suradnje s umjetnicima poput Young Jean Lee, Goat Island ili Ontological-Hysteric Theater.

23.09.2021. 14:21:00
http://metro-portal.hr/horizont-24-i-25-rujna-u-zpc-u/134299/